Confidenţialitate

Vaccinurile anti-Covid au salvat în 2021 aproape 20 de milioane de vieți din 185 de țări, anunță o echipă de cercetători britanici

Aproape 20 de milioane de vieți au fost salvate de vaccinurile anti-Covid în 2021, anunță o echipă de cercetători de la Colegiul Imperial din Londra, ca urmare a faptului că 4,3 miliarde de oameni din toată lumea s-au imunizat împotriva infecției provocate de virusul SARS-CoV-2.

În 2021, primul an în care vaccinul anti-Covid a devenit disponibil la scară largă, peste 4,3 miliarde de oameni au primit cel puțin o doză de ser care le-a oferit protecție împotriva unor forme grave de boală.

Acum, mai mulți cercetători din cadrul Colegiului Imperial din Londra au analizat datele și au ajuns la concluzia că aproape 20 de milioane de decese au putut fi astfel evitate. Și mai multe vieți ar fi putut fi salvate dacă și mai multe persoane s-ar fi imunizat, mai arată concluziile aceluiași studiu publicat în jurnalul medical The Lancet.

Dacă vaccinurile împotriva Covid n-ar fi fost disponibile, urmările ar fi fost „catastrofale”, crede Oliver Watson, cel care a condus echipa de cercetători britanici. Descoperirile „arată exact cât de îngrozitoare ar fi fost pandemia dacă nu aveam aceste vaccinuri disponibile”, mai spune Watson, citat de postul australian ABC News.

Pe 9 decembrie 2020, o pensionară de 90 de ani din Marea Britanie devenea prima persoană din lume care primea serul împotriva Covid, un important pas în cea mai mare campanie de vaccinare întreprinsă vreodată la nivel global.

Acum, datele colectate din 185 de țări arată că vaccinurile au prevenit moartea a peste 4,2 milioane de oameni din India, 1,9 milioane din Statele Unite, 1 milion în Brazilia, 631.000 în Franța și 507.000 în Marea Britanie.

Din informațiile cercetătorilor lipsesc însă statisticile legate de China din cauza incertititudinilor legate de modul în care a evoluat pandemia în această țară și a lipsei de comunicare din partea autorităților de la Beijing.

Cercetătorii britanici mai spun că alte 600.000 de vieți ar mai fi putut fi salvate dacă Organizația Mondială a Sănătății și-ar fi atins obiectivul de a imuniza 40% din populația gloablă până la finalul anului 2021.

De la debutul pandemiei Covid și până în prezent, peste 6,3 milioane de oameni și-au pierdut viața ca urmare a unor complicații survenite pe fondul infectării cu SARS-CoV-2.

Sursa Foto: Pixabay