Confidenţialitate

România, a patra țară din lume la creșterea producției de vin în 2023 | AUDIO

România este a patra din lume la creşterea producţiei de vin în acest an. Țara noastră a produs în 2023 4,4 milioane de hectolitri de vin, cu 15% mai mult decât în 2022. Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, suntem al şaselea cel mai mare producător de vin din Europa, Franţa fiind cel mai mare producător european de vin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe plan global, cele mai mari creșteri ale producției de vin au mai înregistrat Statele Unite (cu 12% mai mult decât în 2022), Portugalia (cu +8%) şi Germania.

Scăderi abrupte ale volumelor de vin produse s-au înregistrat în Grecia (-50%), urmată de Croaţia, Spania, Italia şi Moldova, arată platforma Wines of Romania.com.

Din cauza condițiilor meteo şi a bolilor viței-de-vie, producţia de vin a fost grav afectată în emisfera sudică, în special in Uruguay, Argentina, Australia și Chile.

Australia a pierdut peste o cincime din producţie din cauza precipitaţiilor abundente.

Chile – ţară cunoscută pentru raportul foarte bun între calitate şi preţ al vinurilor, a suferit din cauza incendiilor şi a secetei, în timp ce podgoriile din Argentina au fost afectate de grindină şi ger.

Per total, producţia globală de vin din 2023 este mai mica cu 7 procente față de 2022, reprezentând cea mai redusă cantitate din ultimii 60 de ani.

Pentru România, principala provocare, rămâne deschiderea pieţelor externe. Scăderea producţiei globale poate reprezenta o oportunitate pentru România de a-şi redobândi statutul internaţional de ţară producătoare de vin, afirma Marinela Ardelean, fondator al platformei WinesOfRomania.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Rata inflației scade la 8,1% în luna octombrie. Uleiul și făina s-au ieftinit cel mai mult, detergenții și produsele pentru igienă s-au scumpit | AUDIO