Confidenţialitate

Rata inflației scade la 8,1% în luna octombrie. Uleiul și făina s-au ieftinit cel mai mult, detergenții și produsele pentru igienă s-au scumpit | AUDIO

Rata inflației continuă să scadă și a ajuns la 8,1 % în octombrie, față de 8,8 % în septembrie. Potrivit Institutul Național de Statistică, față de anul trecut, cel mai mult s-au ieftinit uleiul, făina și produsele de morărit. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la biletele de avion și detergenți, iar dintre alimente, la bere și pește.

Transportul aerian s-a scumpit cu peste 25 % în octombrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, iar serviciile de îngrijiri medicale, cosmetică și confecționat sau reparat haine și încălțăminte, precum și cazarea la hotel au fost și ele mai scumpe cu 16 procente. Dintre bunuri nealimentare, cel mai mult s-au scumpit detergenții, cu peste 23 % și produsele pentru igienă și cosmetice, cu peste 16 %.

La capitolul alimente, berea a fost cu 17 procente mai scumpă, iar peștele proaspăt și conservele de pește au costat cu peste 15 % mai mult.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Față de luna octombrie a anului trecut, cel mai mult s-a ieftinit uleiul: cu peste 24 %, urmează făina, cu 20 % și produsele de morărit cu peste 16 procente. O ieftinire infimă, de sub 1 % s-a înregistrat în octombrie în cazul laptelui de vacă.

Banca Națională estimează că la sfârșitul anului, rata inflației va ajunge la 7,5 %, dar anul viitor, la finalul primului trimestru va depăși ușor acest nivel, după intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale.

Foto: Shutterstock

Citește și: România înregistrează scumpiri mai mari decât media europeană la carne de pui, de porc sau ouă | AUDIO