Confidenţialitate

România în Direct: Botezul care a dus la moartea unui copil. Ar trebui să schimbe Biserica ritualul? | VIDEO

Două anchete investighează în aceste zile decesul unui copil în timpul unui botez în Suceava. Copilul s-a simțit rău după ce-a fost scufundat cu capul sub apă, potrivit practicii pe care i folosesc unii dintre preoți. Preotul care a oficiat ceremonia este acum suspendat și cercetat atât de Parchet, dar și de autoritățile bisericești.

Moartea copilului Iustin a dus la numeroase cereri din partea publicului ca practica botezului prin scufundare să fie oprită. Ea a fost numită învechită sau chiar barbară. Patriarhia a transmis întreaga sa compasiune familiei din Suceava și a spus că botezul poate fi oficiat și fără scufundarea copilului sub apă. În comunicatul său Arhiepiscopia Sucevei spune că ”dacă Dumnezeu îngăduie curmarea unei vieți înainte de vreme este pentru că nu vrea să-l priveze pe prunc de vreuna din binecuvântările Sale”. Mesajul acesta a stârnit furia multor internauți.

Pe de altă parte, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului spune că un astfel de deces nu poate duce la schimbarea practicii din Biserica Ortodoxă. ”Canoanele acestea sunt valabile și peste 1000 de ani.”

Ar trebui ca Biserica să-și schimbe ritualul de botez în urma acestui deces? Ce reacție așteptați din partea BOR după această întâmplare care a produs atât de multă suferință? Poate Biserica să înceapă un proces de modernizare?

Foto: walter gadea Zesab/unsplash.