Confidenţialitate

România generează zeci de mii de tone de deșeuri din ambalajele produselor comandate pe internet. Teoretic, firmele trebuie să recicleze o parte din plastic

Zeci de mii de tone de deșeuri sunt generate în România de ambalajele pachetelor pe care le comandăm pe internet. Sunt datele unei platforme specializate în domeniu. Firmele care introduc plastic pe piață trebuie să recicleze o parte, cel puțin teoretic. România plătește anual o taxă către Comisia Europeană pentru toate ambalajele de plastic nereciclate.

30% dintre cei care au făcut cumpărături în ultimul an au comandat produse de la magazine online, iar cantitatea de deşeuri de ambalaje generate în urma acestor livrări ajunge la zeci de mii de tone. Sunt estimările platformei Clean Recycle care arată  că 10.000 de site-uri comercializează produse pe internet.

Potrivit legislației, cei care introduc ambalajele de plastic pe piață ar trebui să recicleze 60% din cantitate. Puțini fac, însă, acest lucru.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, în timpul unei dezbateri în Parlament:

„Cererea pentru produse ambalate și supra-ambalate, pentru salamul feliat și vândut la 20 de grame, la 100 de grame și ambalat de 5 ori în plastic este foarte mare. Producătorul va pune tot timpul pe piață ceva ce se cere. Noi trebuie să pregătim acele rețele de colectare a deșeurilor voluminoase, trebuie să pregătim acele insule digitalizate unde să aibă posibilitatea fiecare cetățean să lase deșeurile colectate selectiv.”

În special, ambalajele produselor de înfrumusețare şi cosmetic, precum și ambalajele electrocasnicelor se recilează cel mai puțin, deşi aceste sectoare generează tone de ambalaje anual.

Taxa pentru deșeurile de plastic nereciclat a fost introdusă în Uniunea Europeană pentru a contribui la pachetul de 750 de miliarde de euro pentru recuperarea economică post-Covid. Fiecare stat plătește câte 0,80 de eurocenți pentru fiecare kilogram nereciclat. Suma calculată pentru România pentru anul 2021 a fost de 183 de milioane de euro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Noi reguli privind ambajajele de plastic şi hârtie din Uniunea Europeană. Se dorește reciclarea a 65% din deșeuri până în 2025