Confidenţialitate

Arderile ilegale de deșeuri ar putea să nu mai fie sancționate penal în România. „Ne întoarcem de unde am plecat”, spun cei de la AerLive | AUDIO

Arderile ilegale de deșeuri ar putea să nu mai fie sancționate penal în România. Reprezentanții coaliției de guvernare din comisia de mediu a Camerei Deputaților au votat un amendament la legea de aprobare a ordonanței de urgență a guvernului privind regimul deșeurilor care prevede sancționarea penală pentru infracțiunile din acest domeniu doar „atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului sau asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu pot fi neglijate”. 

Deputatul USR Diana Buzoianu atrage atenția că, dacă legea va trece în forma actuală, procurorii vor trebuie să demonstreze că arderea unor deșeuri are un impact semnificativ asupra sănătății sau mediului.

Practic, legea va dezincrimina arderile de deșeuri, spune la Europa FM Oana Neneciu, de la platforma pentru măsurarea nivelului de poluare AerLive:

„Ne întoarcem practic de unde am plecat, adică nu se mai incriminează penal arderile deșeurilor și îngroparea lor și depozitarea ilegală. Practic, ajungem din nou la niște amenzi care se dau sau nu se dau și care în general nu se plătesc. Nu reușim să rezolvăm absolut nimic dacă vorbim de fenomenul arderilor ilegale de deșeuri care are loc deja e din ce în ce mai intensiv în comune, sate, pe lângă orașe, peste tot în Ilfov și care afectează foarte tare calitatea aerului din oraș.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Amendamentul a fost depus chiar de Garda de mediu și a fost asumat de președintele comisiei de mediu din Camera Deputaților, mai spune Oana Neneciu:

„Ministerul Mediului a venit cu această prevedere la Articolul 66 din Ordonanța 92, în care se intimidează penal cu închisoare de la 3 la 5 ani incendierea de deșeuri. Problema Ministerului încă de atunci a fost că nu a specificat foarte clar ce tipuri de deșeuri, a lăsat ambiguu acel articol. Asta a dat argumente Gărzii de Mediu să vină și să spună că de legea respectivă se poartă abuza, prin urmare nu e corect să incriminăm penal aceste arderi. Nu este că neapărat ne dorim ca oamenii să facă închisoare dacă ard trei anvelope, noi ne dorim să descurajăm acest fenomen care a ajuns la nivel de crimă organizată.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

I-am contactat atât pe ministrul Mediului cât și pe comisarul șef al Gărzii de Mediu pentru un punct de vedere și așteptăm un răpuns.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Alex Dima, despre criza deșeurilor: „Așteptăm să vină cineva să ne rezolve problema. Comunitatea trebuie să-i dea pe brazdă pe cei necivilizați” | AUDIO