Confidenţialitate

România cumpără 18 drone turcești Bayraktar: pot transporta echipamente militare, inclusiv rachete | AUDIO

România cumpără 18 drone turcești de tip Bayraktar, drone ce pot transporta echipamente militare, inclusiv rachete. Contractul, în valoare de peste 320 de milioane de dolari, a fost deja semnat, iar echipamentele urmează să fie livrate la Timișoara.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Contractul presupune achiziția a 3 sisteme de drone, fiecare cu 6 plaforme, adică vor fi 18 drone de tip Bayraktar TB2 ce vor intra în dotarea armatei române, scrie Defense România.

Potrivit documentelor oficiale publicate pe Europa.eu, site-ul dedicat achizițiilor publice europene, valoarea contractului este de 321 de milioane de dolari, fără TVA, iar plata se va face în rate. Încă din toamnă, Parlamentul de la București, a aprobat această achiziție.

Potrivit companiei care livrează aceste echipamente, România este a doua țară din Uniunea Europeană, după Polonia, care achiziționează astfel de drone. Sunt aparate de zbor fără pilot, cu o lungime de 6 metri și jumătate și o anvergură a aripilor de 12 metri.

Au o autonomie de zbor de cel mult 27 de ore și pot transporta 4 muniții inteligente ghidate cu laser și în general, echipamente militare cu o greutate maximă de 150 de kilograme. Ating peste 200 de kilometri pe oră și pot zbura până la o altitudine de 5500 de metri, potrivit producătorului.

Anul acesta, România a mărit alocările pentru armată de la 2 la 2,5% din Produsul Intern Brut. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat recent achiziția de avioane americană de luptă F35, iar Ministerul Apărării așteaptă aprobarea Parlamentului pentru a comanda peste 50 de tancuri americane Abrams și submarine.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul austriac de Interne – Gerhard Karner, despre aderarea României la Schengen: „Am făcut progrese, suntem pe calea cea bună, dar mai e cale lungă” | VIDEO