Confidenţialitate

Reuniunea Miniștrilor de Externe ai NATO la București, în presa externă | FOTO

Între 29 și 30 noiembrie are loc la București Reuniunea Miniștrilor de Externe din Alianța Nord-Atlantică. Acesta este cel mai important eveniment NATO organizat în România, din 2008, când la București s-a organizat unul dintre Summiturile Alianței.

Încă de luni, de la sosirea Secretarului General al NATO în România, s-au susținut numeroase discursuri în cadrul conferințelor de presă comune. Atât Jens Stoltenberg, cât și secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii – Antony Blinken au vorbit despre parteneriatul puternic dintre statele membre și România, dar și despre sprijinul pe care Alianța Nord-Atlantică îl va acorda Ucrainei „cât timp este necesar”.

Citește și: Antony Blinken: SUA rămâne angajată în a sprijini eforturile României de a combate corupția | VIDEO

De asemenea, președintele României, dar și ministrul Afacerilor Externe au transmis în cadrul conferințelor de presă mesaje despre parteneriate solide cu Statele Unite ale Americii, cu statele membre NATO și au vorbit despre ajutorul continuu pe care România împreună cu aliații îl vor acorda Ucrainei.

Citește și: Klaus Iohannis: „Marea Neagră are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică” | VIDEO

Cum s-a văzut Reuniunea Miniștrilor de Externe în presa externă? Europa FM a selectat câteva dintre cele mai importante titluri din presa de peste hotare.

The Guardian: „Șeful NATO afirmă că Alianța nu va renunța la ajutorul pentru Ucraina”

„Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța nu va renunța la sprijinul acordat Ucrainei, solicitând partenerilor să promită mai mult ajutor pe timp de iarnă pentru Kiev, care se pregătește pentru mai mult frig și întuneric din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii.

<<NATO va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi>>, a declarat Stoltenberg într-un discurs la București. El a adăugat că singura modalitate de a obține termenii potriviți pentru începerea unei negocieri ar fi ca Ucraina să avanseze pe câmpul de luptă”, scrie The Guardian.

Anadolu Agency: „România găzduiește o Reuniune a Miniștrilor de Externe din NATO”

„Miniștrii de Externe ai NATO participă, începând de marți, la o reuniune de două zile în capitala României, București. Miniștrii urmează să discute despre războiul din Ucraina, considerat o amenințare la adresa păcii și securității euro-atlantice. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, înaintea reuniunilor, că președintele rus Vladimir Putin încearcă să folosească iarna ca armă împotriva Ucrainei și că Rusia ar putea continua să atace rețeaua electrică ucraineană și infrastructura de gaze naturale”, scrie Anadolu Agency.

Associated Press: „NATO se angajează pentru o viitoare aderare a Ucrainei, mobilizând ajutoare”

„Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat marți angajamentul alianței militare față de Ucraina, afirmând că această națiune devastată de război va deveni într-o zi membră a celei mai mari organizații de securitate din lume.

Comentariile lui Stoltenberg au fost făcute în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken și omologii săi din NATO s-au reunit în România pentru a obține sprijinul urgent necesar pentru Ucraina, menit să asigure că Moscova nu reușește să învingă țara în timp ce bombardează infrastructura energetică. <<Ușa NATO este deschisă>>, a declarat Stoltenberg. <<Rusia nu are drept de veto>> asupra țărilor care aderă, a spus el”, scrie Associated Press.

The New York Times: „NATO <<nu va da înapoi>> în sprijinul acordat Ucrainei, afirmă Secretarul General”

„Antony J. Blinken, secretarul de stat american, și diplomații de top din peste 30 de națiuni europene se întâlnesc marți în România pentru a coordona modul în care NATO va sprijini eforturile de război ale Ucrainei împotriva Rusiei în timpul iernii aspre.

Oficialii intenționează să discute despre noi livrări de arme către Ucraina, precum și despre cum să ajute la repararea rețelei de electricitate a Ucrainei și la apărarea infrastructurii critice a țării împotriva atacurilor neîncetate cu rachete, artilerie și drone ale armatei ruse”, scrie The New York Times.

Reuters: „Blinken va anunța marți ajutorul pentru transportul de energie electrică din Ucraina – oficial american”

„Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va anunța marți o nouă asistență pentru a ajuta la restabilirea capacității de transmisie a energiei electrice a Ucrainei în fața atacurilor rusești care vizează rețeaua energetică a țării, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat. Blinken a sosit în România luni seara, înaintea unor întâlniri cu aliații din NATO și cu miniștrii de externe din Grupul celor șapte economii avansate”, scrie Reuters.

Alte publicații externe care au scris despre Reuniunea Miniștrilor de Externe ai NATO: ABC News, Washington Post sau Jerusalem Post.

Sursa foto: Captură foto / Anadolu Agency / Associated Press / The Guardian / Reuters / The New York Times

Citește și: Jens Stoltenberg, la reuniunea NATO de la București: „Putin eșuează în Ucraina”. De la Kiev, Zelenski spune că Rusia e capabilă doar de devastare