Confidenţialitate

Antony Blinken, la București pentru Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO | AUDIO

Secretarul de stat american, Antony Blinken, ajunge marți la București. Oficialul va participa la Reuniunea Miniștrilor de Externe ai NATO și va avea întâlniri cu mai mulți demnitari români. Printre aceștia: președintele Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul de externe Bogdan Aurescu. Principalele subiecte de discuție sunt războiul din Ucraina, criza energetică, dar și vizele SUA pentru români.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Consultări cu președintele României – Klaus Iohannis și Bogdan Aurescu, ministrul de Externe

Prima oprire a secretarului de stat american Antony Blinken este de la Palatul Controceni. Întâlnirea oficialului american cu președintele Iohannis este programată la ora 10:30. Antony Blinken va avea apoi consultări politice cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu, iar printre subiectele abordate se numără și cel legat de programul Visa Waiver din care România nu face încă parte și care permite călătoria în Statele Unite pentru o anumită perioadă fără viza folosită în momentul de față.

Întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă

De asemenea, secretarul de stat al SUA va avea o întânire și cu premierul Nicolae Ciucă. Momentul marchează și împlinirea a 25 de ani de parteneriat între România și Statele Unite. Aproximativ 3.000 de soldați americani sunt staționați în prezent în România.

Reuniunea Miniștrilor de Externe ai NATO la București: 29 – 30 noiembrie 2022

Antony Blinken ajunge în România în contextul Reuniunii Miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO, la care ia parte și șeful Alianței – Jens Stoltenberg. Până miercuri, în Capitală se află peste o sută de lideri politici militari din NATO, Ucraina, Republica Moldova, Georgia și din Uniunea Europeană. Cu toții s-au reunit la București pentru a discuta despre războiul din Ucraina, ajutarea țării vecine și întărirea măsurilor de securitate în Estul Alianței.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ambasadoarea SUA la NATO, întrebată dacă vreun aliat ar putea vinde nave României: „Evaluăm aceste nevoi” | INTERVIU