Confidenţialitate

Retrospectiva anului 2021 • În ianuarie, un pavilion al Spitalului “Balș” era mistuit de flăcări, iar susținătorii lui Trump luau cu asalt Capitoliul | PODCAST

2021 a fost al doilea an care a stat sub semnul pandemiei. În ianuarie, se răspândea tulpina descoperită în Marea Britanie a coronavirusului, predominantă înaintea celei din India, pe care Organizația Mondială a Sănătății o va boteza Delta. OMS adopta denumiri din alfabetul grecesc din dorința de a evita discriminarea cetățenilor din țările care detectau noile tulpini ale SARS-CoV-2.

România se afla în momentul de avânt al vaccinărilor, ocupând un loc fruntaș în Europa la acest capitol, pe liste putând să se înscrie cadrele sanitare, iar mai apoi vârstnicii și angajații din domenii cheie. Era, totodată, vremea când politicienii – în frunte cu președintele Klaus Iohannis – se vaccinau în fața camerelor de filmat, pentru a încuraja populația să urmeze exemplul.

Un incendiu cuprindea, în dimineaţa zilei de 29 ianuarie, un pavilion al Spitalului bucureștean ”Matei Balş”. Un dezastru în care au murit 12 persoane. Consumul foarte mare de oxigen medical pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus a dus la producerea incendiului şi la explozie.

Încă din ianuarie, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii imunitatea colectivă nu va fi dobândită de omenire în 2021, motivele invocate fiind riscul de apariție a unor mutaţii ale coronavirusului și accesul redus la vaccin în ţările sărace – ceea ce ce va dovedi ulterior.

Germania devenea prima ţară din Uniunea Europeană care testa tratamentul experimental pe bază de anticorpi, care funcţionează ca o “vaccinare pasivă”. Administrarea acestora în timpul etapelor iniţiale ale infectării poate ajuta pacienţii cu risc crescut să evite dezvoltarea unei forme gravă a bolii Covid.

Însărcinată să ancheteze originea pandemiei, o echipă de experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii își începea misiunea în China. În fața acuzațiilor venite dinspre americani, regimul statului asiatic a respins, în repetate rânduri, orice responsabilitate în acest dosar sanitar sensibil.

În ianuarie, Comisia Europeană dădea asigurări că vaccinarea nu va fi obligatorie și insista că nu vor exista drepturi diferite în funcţie de opţiunea față de imunizare.

Într-un interviu pentru Europa FM, sociologul Radu Ghețău opina – după o analiză a datelor Institutului Național de Statistică – că diferența dintre numărul deceselor și cel al nașterilor aferente anului 2020 echivala cu populația orașului Buzău.

În plan politic, PNL, USR și UDMR se aflau la începutul poveștii de coaliție. O relație dificilă, care va eșua în toamnă.

Dincolo de Atlantic, tensiunile de după alegerile câștigate de democratul Joe Biden escaladau într-un episod de o violență fără precedent în istoria Americii moderne. La 6 ianuarie, susținători ai perdantului republican Donald Trump luat cu asalt clădirea Capitoliului. 5 oameni au murit atunci, un episod sângeros, ce avea să fie investigat de Congres.

Kamala Harris devenea prima femeie și, de asemenea, întâia persoană de culoare şi de origine indiană care prelua funcţia de vicepreședine al SUA.

Noua administrație de la Washington făcea o prioritate din lupta cu pandemia și din refacerea economiei după șocul provocat de aceasta.

În timp ce premiera cinematografică a lungmetrajului “No Time to Die”, al 25-lea film din seria James Bond, era amânată pentru toamnă, întrucât cinematografele rămâneau închise în mai toate țările, platforma de streaming Netfllix depăşea pragul a 200 de milioane de abonaţi la nivel global.

Revenit în Rusia, la câteva luni după ce a supraviețuit otrăvirii cu o neurotoxină pentru care a fost tratat în Germania, opozantul Alexei Navalnîi – unul dintre marii critici ai președintelui Vladimir Putin – era încarcerat, chipurile pentru încălcarea condițiilor unei mai vechi eliberări condiționate. Cancelariile lumii – între care și Bucureștiul – cereau eliberarea lui imediată. Era doar primul episod al tensiunilor dintre Occident și Kremlinul, acutizate pe final de an de riscul unei invazii militare rusești în Ucraina.

Cea mai valoroasă monedă digitală a lumii – Bitcoin – consemna câteva săptămâni sălbatice, apropiindu-se pentru scurt timp de pragul a 42.000 de dolari, înainte de a se deprecia brusc. Evoluția negativă ștergea peste 100 de miliarde de dolari din piață în decurs de două zile.

În sport, Adrian Vasile prelua banca tehnică a naționalei de handbal feminin, având ca prim obiectiv calificarea fetelor la Jocurile Olimpice de la Tokyo, o misiune ratată, în martie, în mod dramatic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Andrei Paleu