Confidenţialitate

Sociolog: În 2020, România a înregistrat cel mai mare număr de decese pe timp de pace | AUDIO

Diferența dintre numărul deceselor și cel al nașterilor aferente anului 2020 va echivala cu populația orașului Buzău. O spune profesorul de sociologie Radu Ghețău, la Europa FM, după ce a analizat ultimele date publicate de Institutul Național de Statistică:

„Vom ajunge la incredibila cifră de scădere naturală a populației de 120.000 delocuitori, ceea ce este enorm, un oraș cu peste 100.000 de locuitori. Dacă vom adăuga și migrație externă, care nu poate fi decât negativă, vom avea o scădere a populației îngrozitoare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din totalul deceselor, cele provocate de COVID-19 reprezintă doar o mică parte. În primele 11 luni ale anului trecut, au murit 260.000 de români, indiferent de cauză.

Ceva mai mult de 17.000 de români au murit de coronavirus, dar România a înregistrat cel mai mare număr de decese pe timp de pace pentru că accesul la tratament al pacienților cu boli cronice a fost restricționat din cauza pandemiei.

Și, mai crede profesorul de sociologie Radu Ghețău, la fel de îngrijorător cu numărul mare de decese este și numărul mic de nașteri:

„Indemnizația pentru copii nu va rezolva niciodată problema natalității în România. Trebui gândit altceva, nu se pot lua măsuri eficiente decât dacă vom consulta populația tânără, cei care nu au copii și nu dores copii și, deopotrivă, cei care au un copil și nu mai doresc.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.