Confidenţialitate

Cancelariile occidentale cer eliberarea opozantului rus Alexei Navalnîi

Revenit în Rusia, la câteva luni după ce a supraviețuit otrăvirii cu o neurotixină, opozantul Alexei Navalnîi – unul dintre marii critici ai președintelui Vladimir Putin – a fost reținut, duminică seara, la Moscova.

Autoritățile susțin că acesta a încălcat condițiile unei mai vechi eliberări condiționate.

Cancelariile lumii, între care și Bucureștiul, au condamnat reținerea și au cerut eliberarea imediată.

“Navalnîi trebuie eliberat imediat, iar autorii acestui scandalos atac la adresa vieţii lui trebuie să fie traşi la răspundere”, a susținut Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui ales al SUA, Joe Biden. “Atacurile Kremlinului împotriva lui Navalnîi nu sunt numai o încălcare a drepturilor omului, dar şi un afront adus poporului rus care doreşte ca vocea lui să fie auzită”, a insistat el pe Twitter.

Autoritățile canadienene au reclamat, duminică, eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi, considerând “inacceptabilă” arestarea lui la întoarcerea în Rusia, după ce a primit îngrijiri în Germania pentru o presupusă otrăvire. “Canada condamnă ferm arestarea lui Aleksei Navalnîi la sosirea lui la Moscova”, a subliniat într-un mesaj pe Twitter noul şef al diplomaţiei de la Ottawa, Marc Garneau.

Preşedintele Consiliului European le-a cerut autorităţilor ruse să îl elibereze imediat pe dizidentul Alexei Navalnîi, transmite Reuters. “Arestarea lui Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova este inacceptabilă, a scris Charles Michel, duminică, pe Twitter.

La rândul său, șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a îndemnat autorităţile ruse “să respecte drepturile” lui Alexei Navalnîi şi a cerut “eliberarea lui imediată”, potrivit unui mesaj pe Twitter. “Politizarea sistemului juridic este inacceptabilă”, a adăugat oficialul spaniol.

Premierul polonez a lansat, duminică, un apel la eliberarea imediată a opozantului rus. “Detenţia lui Navalnîi este o altă încercare de a intimida opoziţia democratică din Rusia. Este esenţial un răspuns rapid şi fără echivoc la nivelul UE. Respectarea drepturilor cetăţenilor este piatra de temelie a democraţiei”, a scris Mateusz Morawiecki pe Twitter.

Prin vocea ministrului de Externe, România consideră că este inacceptabilă arestarea liderului opoziţie Alexei Navalnîi la reîntoarcerea acestuia în Rusia, pentru simplul fapt că este principalul opozant al regimului. „Arestarea liderului opoziţiei ruse Navalnîi, la reîntoarcerea acestuia în Rusia, după ce şi-a revenit în urma otrăvirii cu novichok este inacceptabilă. Represiunea împotriva opoziţiei, doar pentru că este opoziţie, este pur nedemocratică”, a scris Bogdan Aurescu, duminică seara, pe Twitter.

Kremlinul a negat, în repetate rânduri, orice implicare în tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi.