Confidenţialitate


Rețeta lui Adi Hădean: Umami


Rețeta lui Adi Hădean: Umami

Umami, termen relativ nou, folosit pentru prima data în anul 1908 de un chimist de la Facultatea din Tokyo, Kikunae Ikeda, poate fi tradus ca „gust plăcut savuros”. Gustul umami provine de la receptorii gustativi specifici pentru glutamați.

Câte gusturi cunoaștem? Nu întreb câte gusturi percepem, pentru că nu toți percepem la fel. Hai să le numărăm: acru, amar, dulce, sărat. Și mai e și umami, gustul greu de descris, dar pentru care, iată, avem receptori distincți față de cei pe care-i folosim pentru celelalte patru gusturi.

Umami pare să guverneze pofta noastră de mâncare și bucuria de a mânca, dar ăsta-i un lucru pentru care încă nu vreau să bag mâna-n foc. Găsim umami concentrat în laptele matern, în carnea roșie, în ciupercile de pădure, în peștele fermentat și-n cel uscat, în legumele fermentate, în sosul de soia și-n mezelurile crud-uscate. Îl mai găsim în sosurile concentrate ale bucătăriei clasice franceze și într-o mulțime de alimente asiatice de care Europa abia începe să audă.

Pentru că îl căutăm în mod inconștient, marea industrie a descoperit multe căi prin care să ne determine să căutăm anumite tipuri de mâncare.

Rețeta de azi e una care pune mult umami pe masă, umami de post, cum îi place creștinului în perioada asta.

O țelină mare și doi păstârnaci, mari și ei, se pun într-o tavă, cu coajă cu tot, sub un strat gros de sare grunjoasă amestecată cu apă. Nu multă apă, doar cât să lege sarea și să o țină la un loc peste legume.

Legumele se coc apoi la 170 de grade Celsius pentru trei ore, se scot din sare și se curăță de coajă, apoi se taie felii ori rondele, ca pentru o salată, mai ales pentru că vor deveni salată alături de câțiva cartofi fierți în coajă, curățați și stropiți din belșug cu ulei de floarea soarelui presat la rece, poate și cu câțiva stropi de ulei de dovleac.

Și pentru că tot amestecul acesta consistent și bogat în gust are nevoie de puțină aciditate pentru a fi desăvârșit, nu-i greșit ca în fiecare farfurie în care ați pus salata aceasta, să puneți două linguri de moare de varză, adică zeama lăsată de varza murată.


Ultimele stiri
În Prahova, instalaţiile sunt umplute cu apă, de vineri, la ora 23.00. Prin mesaje RoAlert populația e sfătuită…

Directorii de școli și inspectorii școlari vor fi schimbați anul viitor, iar concursurile ar urma să aibă loc…

Mai multe cluburi din SuperLiga României îi cer lui Nicușor Dan să nu promulge legea care stabilește că…

Un susținător al lui Călin Georgescu, obligat de instanță să achite 50.000 de lei daune morale unui bărbat…

Legea Nordis, promulgată de președintele Nicușor Dan: „Sumele plătite de cumpărători nu pot fi folosite în alte scopuri…

Percheziții ale Parchetului European la Primăria Târgu Jiu. Cercetările au legătură cu unele achiziții făcute în școli cu…

Premierul Bolojan: „Foarte posibil, din această seară alimentarea cu apă menajeră va fi reluată în Prahova. Despre responsabili: „Dacă…

ÎCCJ explică de ce a atacat a doua oară la CCR legea privind pensiile magistraților. Purtătorul de cuvânt…

5 idei de pijamale perfecte pentru o seară de film acasă (P)

Grupul parlamentar „Pace – Întâi România” a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. Ninel Peia l-a…