Confidenţialitate

Republica Moldova riscă să rămână fără gaze de joi. Gazprom a respins solicitarea de reeșalonare a datoriilor | AUDIO

Din nou, situație tensionată la Chișinău, în chestiunea gazelor. Guvernul e dispus să ceară Parlamentului stare de urgență în domeniul energetic, după ce Gazprom a amenințat că de mâine va lăsa Moldova fără gaze.

Premierul Moldovei, Natalia Gavrilița, a anunțat că instituirea stării de urgență este inevitabilă, după ce Gazprom a respins solicitarea Chișinăului de reeșalonare a datoriilor. „Este un risc real să rămânem fără gaze”, a declarat premierul Moldovei. Natalia Gavrilița e explicat și de ce s-a ajuns în această situație.

„În anii precedenți, Gazprom a permis Moldovagaz să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă, care erau achitate în următoarele luni. Acum când prețurile sunt anormal de înalte, compania nu mai acceptă asemenea practici chiar dacă prevederile contractuale au rămas aceleași”, a explicat Natalia Gavrilița.

Singurul lucru pe care-l poate face Guvernul de la Chișinău este să ajute populația vulnerabilă în această perioadă. Ca urmare, a mărit compensațiile.

Moldova datorează Gazprom 25 de milioane de dolari, dar a cerut – fără succes – o amânare a plăților. Republica Moldova s-a confruntat și în toamna anului trecut cu o situație similară.

A mai decretat situaţia de urgenţă în sectorul energetic timp de 30 de zile, la finele lunii octombrie. Şi atunci Gazprom a ameninţat că va opri livrările după ce Republica Moldova a întârziat să plătească sumele datorate.

Pentru a rezolva criza, Parlamentul de la Chişinău a amendat bugetul pentru a plăti datoriile către Gazprom.

Sursa foto: Unsplash / Julian Hochgesang

Citește și: Republica Moldova, amenințată cu tăierea gazelor, după ce Gazprom a refuzat să amâne plățile pentru luna ianuarie

Autor: Liliana Nicolae

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.