Confidenţialitate

Republica Moldova, amenințată cu tăierea gazelor, după ce Gazprom a refuzat să amâne plățile pentru luna ianuarie

Premierul Moldovei, Natalia Gavrilița, a anunțat că a primit un ultimatum de plată până joi, în caz contrar Gazprom ar sista livrările.

Ea adaugă că va cere Parlamentului să instituie starea de urgență.

Moldova datorează Gazprom 25 de milioane de dolari, dar a cerut o păsuire de 10-20 de zile. Și în toamna anului trecut s-a confruntat cu o situație similară.

„În briefingul susținut împreună cu vicepremierul Andrei Spînu, am anunțat intenția Guvernului de a iniția procedurile necesare instituirii stării de urgență pe piața gazelor naturale. Decizia vine ca urmare a recepționării scrisorii oficiale trimise de Gazprom către MoldovaGaz, prin care compania e înștiințată că din 20 ianuarie livrările de gaze naturale către Republica Moldova pot fi sistate.

Aceasta se întâmplă pentru că MoldovaGaz, care are acționar majoritar același Gazprom, nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul. Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizor, amenință să lase consumatorii fără gaze.

În aceste condiții, Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și pentru cetățenii Republicii Moldova, de aceea se vede obligat să intervină”, a scris premierul Republicii Moldova, pe Facebook.

Citește și: Criza de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia continuă. Moscova a trimis trupe în Belarus, pentru manevre militare | VIDEO