Confidenţialitate

Prețul gazelor a crescut cu 8% în câteva ore după ce livrările Gazprom spre Germania au scăzut | AUDIO

Săptămâna a început cu o creștere rapidă a prețurilor la gazele naturale, după ce livrările Gazprom spre Germania au scăzut – anunță Reuters. Este vorba de o majorare, în câteva ore, cu 8%, prețul gazelor apropiindu-se, astfel, de maximele istorice.

Luni, la bursa de la Amsterdam, cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare erau la 146 de euro pentru un Megawatt-oră, apropiindu-se de maximul istoric de 155 de euro stabilit în luna octombrie.

Operatorul german de reţea a anunţat încă de săptămâna trecută că livrările de gaze ruseşti spre Germania s-au diminuat. Îngrijorările pieței europene s-au confirmat de-abia acum, la bursa de la Amsterdam.

Gazprom susține, însă, că livrează gaze în funcție de solicitările clienţilor şi cu respectarea actualelor obligaţii contractuale.

Însă, nu ar fi pentru prima dată când ar opri furnizarea de gaze către Germania. În luna octombrie a făcut-o de două ori într-o săptămână.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Iar preţurile gazelor naturale au crescut semnificativ anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: Cătălin Rădulescu, trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații în formă continuată | AUDIO

Autor: Liliana Nicolae

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.