Confidenţialitate

Reportaj. Mobilizare impresionantă pentru refugiați, la Constanța. Inclusiv ucrainenii sosiți deja în țară dau o mână de ajutor | AUDIO

Mobilizare uriașă la Constanța pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina, al căror număr crește de la o zi la alta. Campania de colectare organizată inițial de Crucea Roșie, Primăria Constanța, Consiliul Județean și Prefectură este sprijinită de Biserică și de un număr impresionant de voluntari. Inclusiv din rândul refugiaților ucraineni care vor să ajute.  

Pavilionul Expozițional din Constanța a devenit un hub umanitar pentru Ucraina. Mii de produse sunt aduse aici pentru a fi selectate și împachetate, spune viceprimarul Ionuț Rusu.

„Deci practic suntem pe două paliere. Cei care vin aici și au nevoie și cei de la Crucea Roșie care vor duce ajutoarele pe care le strâng de aici, către Ucraina”.

Ajutoarele pentru refugiați sau direct pentru Ucraina sunt adunate și în bisericile din Constanța.

„Prin parohii. Părintele anunță la slujbă și ca întotdeauna oamenii sunt binevoitori și ajută pe toată lumea. Oamenii chiar sunt solidari”, explică voluntarul Dorina  Mocanu, studentă la Teologie.

În ultimele zile, activitatea din Pavilionul Expozițional este mult ușurată datorită ajutorului voluntarilor ucraineni. Sunt refugiați găzduiți pe litoral și nu au stare. Olga, de 25 de ani, ajută la sortat:

„Am venit și am întrebat cu ce pot să ajut. Și mama ajută. Tata are 55 de ani și a rămas în Ucraina, să lupte. Ne transmite că este bine și nu îi este frică. Ucrainenii sunt puternici”.

Diana, care are doi copii, de 3 și 5 ani, îi lasă cu bunica lor și vine la Pavilion să traducă. Nu înțelege de țara ei este în război:

„Dimineața, când m-am sculat și când am aflat că au venit rușii peste noi am avut un șoc. Vinovat e doar Putin. Doar el, că mor copiii, părinți”.

Pe lângă masă, cazare, traducere, mulți refugiați au nevoie de servicii medicale. Sunt femei care au născut deja la Constanța, dar, potrivit președintelui CJ Mihai Lupu, apar și urgențe medicale imprevizibile:

„Ne-am dus la spital și era o femeie, cu un copil, acolo, care avusese un infarct și a trebuit să luăm copilul, să avem grijă de el. Este crunt ce se întâmplă. Nu am putut să cred că tragediile astea, astăzi, în lumea pe care noi o considerăm evoluată, pot exista”.

Numărul constănțenilor care donează pentru Ucraina este din ce în ce mai mare. De aceea, autoritățile vor să suplimenteze spațiul de colectare a produselor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Ghiulfer Predescu

Citește și: Slava, tânăr din Transnistria care locuiește în Sankt Peterburg: Vreau să ajut. Am ales să trăiesc în Rusia. Vreau să fac să fie bine aici | AUDIO

Citește și: Mesajul președintelui Ucrainei în Parlamentul britanic: Nu cedăm. Mergem până la capăt | AUDIO