Confidenţialitate

Reportaj BBC despre Băile Herculane. Povestea Herculane Project | VIDEO

Povestea Herculane Project, o inițiativă pornită de timișoreanca Oana Chirilă, în 2017,  a ajuns la BBC, care subliniază că echipa din România care luptă pentru restaurarea zonei este formată din 25 de voluntari, majoritatea lor studenți la arhitectură și tineri absolvenți.

Până în prezent, volunarii, reuniți în organizația Locus,  au strâns în jur de 75.000 de euro, dar estimează că ar fi necesare aproximativ 12 milioane de euro pentru restaurarea completă.

Cu o o populație de puțin peste 6.000 de locuitori, orașul este situat pe Valea Cernei, la 5 km de DN 6, principala arteră rutieră ce leagă vestul țării de București.

Băile Herculane este o stațiune balneară veche de aproape 2.000 de ani.

Istoria locului se leagă într-o bună măsură de două mari imperii ale omenirii: Imperiul Roman, care a pus bazele Băilor Herculane, și Imperiul Habsburgic, cel care le-a readus-o la viață și le-a transformat într-una dintre cele mai frumoase stațiuni ale Europei.

În perioada comunistă, Băile Herculane erau neîncăpătoare pentru sutele de mii de oameni care venerau la tratament. După ’90, lucrurile au mers cumva din inertie si poate ar fi mers si astăzi dacă la începutul anilor 2000, nu ar fi avut loc o privatizare cel puțin dubioasă.

Un așa zis „investitor” a cumpărat 50 de clădiri din stațiune, inclusiv hoteluri și baze de tratament, pentru 1,5 milioane de dolari. Condiția era să învestească în clădirile istorice care începuseră deja să se degradeze, dar în afară unor termopane aruncate pe clădiri vechi de 150 de ani, nu a făcut nimic.