LUMEA EUROPA FM: Baile Herculane: mult trecut, cât viitor?

Băile Herculane este o stațiune balneară veche de aproape 2000 de ani.

Istoria locului se leagă într-o bună măsură de două mari imperii ale omenirii: Imperiul Roman, care a pus bazele Băilor Herculane, și Imperiul Habsburgic, cel care le-a readus-o la viață și le-a transformat într-una dintre cele mai frumoase stațiuni ale Europei.

În perioada comunistă, Băile Herculane erau neîncăpătoare pentru sutele de mii de oameni care venerau la tratament. După ’90, lucrurile au mers cumva din inertie si poate ar fi mers si astăzi dacă la începutul anilor 2000, nu ar fi avut loc o privatizare cel puțin dubioasă.

Un așa zis „investitor” a cumpărat 50 de clădiri din stațiune, inclusiv hoteluri și baze de tratament, pentru 1,5 milioane de dolari.

Condiția era să învestească în clădirile istorice care începuseră deja să se degradeze, dar în afară unor termopane aruncate pe clădiri vechi de 150 de ani, nu a făcut nimic.

Încetul cu încetul, autoritățile au recuperat o parte dintre clădiri și câteva au ajuns pe mână unor privați care chiar au făcut investiții. A început să că crească și numărul turiștilor iar din fonduri europene, Primaria din Băile Herculane a asfaltat drumul care traversează localitatea și a reabilitat parcul construit pe vremea Împăratului Franz Joseph. Dar în Băile Herculane mai sunt multe de făcut și clădiri de patrimoniu de o valoare uriașă stau să cadă.

Reportaj de Victor Marin

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS