Confidenţialitate

Reacțiile liderilor G7, reuniți la un summit în Germania, despre bombardamentul din mallul ucrainean: „Abominabil” | AUDIO

După bombardarea mall-ului din orașul Kremenciuk, Ucraina a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Liderii G7, reuniți la un summit în Germania, au catalogat drept abominabil acest atac și au promis în continuare sprijin financiar și militar pentru Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a lansat, pe Twitter, un apel către susţinătorii Kievului pentru a furniza mai multe arme grele şi pentru a impune sancţiuni suplimentare Rusiei, după atacul cu rachete comis asupra mall-ului din orașul ucrainean Kremenciuk.

1000 de oameni se aflau în centrul comercial în momentul atacului, Din fericire, mulți au reușit să se salveze, dar sunt și multe victime, morți și răniți.

 

Într-o declarație comună a liderilor G7, se menționează că atacurile fără discernământ asupra civililor nevinovați reprezintă o crimă de război. Liderii occidentali se angajează că ofere în continuare sprijin financiar, umanitar și militar pentru Ucraina, cât timp va fi nevoie.

Citește și: Comandantul Statului Major al Apărării, Generalul Daniel Petrescu, la Europa FM: Apărarea națională se bazează și pe cei 76 de mii de militari, dar și pe efortul întregii națiuni | VIDEO

Purtătorul de cuvânt al ONU: „Complet deplorabil”

Și purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric a calificat atacul drept „complet deplorabil” şi a amintit că dreptul umanitar internaţional obligă la protecţia civililor.

Secretarul de stat american, Antony Blinken a numit acest atac ultimul din șirul atrocităților comise de Rusia, în vreme ce premierul britanic Boris Johnson a spus că lovirea centrului comercial este încă o dovadă a „cruzimii şi barbariei” preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin și că acest atac va întări hotărârea aliaților occidentali de a sprijini Ucraina.

Și Franța a condamnat atacul. Ministerul de Externe de la Paris susține că „prin bombardarea fără discernământ a civililor şi a infrastructurii civile peste tot în Ucraina, Rusia continuă încălcările îngrozitoare ale dreptului internaţional umanitar”.

Sursa foto: Captura foto / NEXTA Live

Citește și: Mall din estul Ucrainei, cu peste 1000 de persoane în interior, bombardat de Rusia | VIDEO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.