Confidenţialitate

Rusia, pe punctul de a intra în incapacitate de plată a datoriilor suverane pentru prima dată de la Revoluția Bolșevică | AUDIO

Federația Rusă este pe punctul de a intra în prima incapacitate de plată a datoriilor suverane din ultimele decenii, pentru prima dată de la Revoluția Bolșevică, în condiţiile în care unii deţinători de obligaţiuni nu au primit dobânzile datorate până la termenul limită care a expirat astăzi, relatează Reuters.

Plăţile respective vizează dobânzi în valoare de 100 de milioane de dolari pentru două emisiuni de obligaţiuni, una denominată în dolari şi cealaltă în euro, care trebuiau plătite de Moscova până la data de 27 mai. Plăţile aveau o perioadă de graţie de 30 de zile, perioada care a expirat duminică.

Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat că a efectuat plăţile către Depozitarul Naţional de Reglementări (NSD), în euro şi dolari, adăugând că şi-a îndeplinit obligaţiile. Cu toate acestea, unii deţinători de obligaţiuni din Taiwan nu şi-au primit banii până azi, susţin sursele citate de Reuters.

Însă, fără un termen limită exact specificat, avocaţii spun că Rusia ar putea avea timp până la sfârşitul zilei lucrătoare următoare să plătească deţinătorilor de obligaţiuni.

Moscova se străduieşte să continue plăţile pentru datoria sa externă în valoare de 40 de miliarde de dolari, după ce sancţiunile occidentale impuse după invadarea Ucrainei au scos practic Rusia în afara sistemului financiar mondial şi au făcut activele sale inacceptabile pentru mulţi investitori.

Kremlinul a susţinut în repetate rânduri că nu există motive pentru ca Rusia să intre în incapacitate, dând vina pe sancţiunile internaţionale pentru incapacitatea sa de a rambursa sumele datorate deţinătorilor de obligaţiuni ruseşti.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: Noi bombardamente asupra Kievului. Președintele Zelenski: Nicio rachetă rusească nu poate distruge moralul ucrainenilor

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.