Confidenţialitate

Reacția ministrului Educației la avertismentul directorului DSP Ilfov: „Nu există cadru legal”

UPDATE 15:33 Reacția autorităților: Decizia nu poate sta la Inspectoratul Școlar Județean Ilfov

„Prin urmare, ținând cont de atribuțiile care îi revin, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov nu poate decide trecerea generalizată/nediferențiată a unităților de învățământ din județ la învățarea în sistem online”, se arată în comunicatul transmis de autorități.

Știrea inițială

Școlile din Ilfov nu pot trece toate în online, fără o anchetă epidemiologică a DSP. Direcția de Sănătate Publică nu cere închiderea tuturor școlilor din județ, spune ministrul Educației, după ce instituția a cerut în această dimineață Inspectoratului Județean ca de luni să închidă toate școlile din județ, deși sunt unele localități cu puține cazuri COVID.

Conducerile școlilor Ilfov trebuie să ceară individual trecerea în online. Inspectoratul Școlar Ilfov nu poate aproba trecerea tuturor școlilor din județ în online.

Sorin Cîmpeanu: „Nu există cadru legal pentru trecere generalizată sau nediferențiată în online la nivelul unui județ”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că: „Sunt școli în localități din mediul rural în care rata de infectare este mică (diferit față de școlile din localitățile în care rata de infectare este foarte mare). Sunt școli foarte aglomerate în care se învață în 2-3 schimburi, cu un număr maxim de elevi în clasă și sunt școli în care se învață într-un singur schimb, cu un număr mic de elevi în clasă. Sunt școli în care nu este niciun caz de infectare în rândul elevilor și profesorilor și sunt școli în care sunt zeci de cazuri de infectare”.

„Nu există cadru legal pentru trecere generalizată sau nediferențiată în online la nivelul unui județ; decizia se ia analizând situația la nivelul fiecărei unități de invatamant. DSP nu se poate substitui nici școlilor, nici ISJ, nici CJSU. Nu avem cunoștința ca DSP să fi făcut ancheta epidemiologică la nivelul fiecăreia dintre cele 270 de unități de învățământ din Ilfov”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

„În concluzie, solicitarea DSP Ilfov a fost făcută în afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfășurării procesului de învățământ și perturbând funcționarea mecanismelor administrative de gestionare a situației în starea de alertă”, a conchis Sorin Cîmpeanu.