Confidenţialitate

Răzvan Luțac, despre candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un simplu medic, așa cum încearcă să îl prezinte cei care vor să bagatelizeze” / ANI nu zice nimic de 4 ani. Ni s-a spus că acest caz este încă în lucru | VIDEO

Medicul Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar din București și actualul candidat la alegerile pentru Primăria generală a Capitalei, susținut de coaliția de guvernare PNL-PSD, este acuzat de incompatibilitate după ce jurnaliștii Hotnews au dezvăluit că acesta și-a trimis, în mai multe rânduri, pacienții de la spitalul de stat la clinica privată a familiei. În tot acest timp, candidatul PNL-PSD Cătălin Cîrstoiu susține că este victima „unui articol mincinos și mârșav”. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – jurnalistul Răzvan Luțac, unul dintre realizatorii anchetei Hotnews care îl vizează pe Cătălin Cîrstoiu, a spus că doctorul Cîrstoiu a consultat anumiți pacienți la clinica privată, iar banii plătiți de acei pacienți ajungeau la firme controlate de familia lui, deși – a amintit jurnalistul – legea arată că „funcția de manager – persoană fizică – este incompatibilă cu exercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau/ și indemnizate”, cu anumite excepții. 

Răzvan Luțac: „Domnul Cîrstoiu nu este un simplu medic, așa cum încearcă să îl prezinte cei care vor să bagatelizeze”

Cătălin Striblea: Cum arată faptele?

Răzvan Luțac: „O să fiu scurt pentru că sunt foarte curios de reacția publicului și de ce vor spune ascultătorii tăi. Vreau să punctez de la bun început că domnul Cîrstoiu nu este sun simplu medic, așa cum încearcă să îl prezinte cei care vor să bagatelizeze. Unu la mână: nu toți medicii fac la fel. Și doi: domnul Cîrstoiu nu este un simplu medic, pentru că el este manager al unui mare spital din Capitală. Și noi am demonstrat prin facturi, prin documente medicale, prin scrisori medicale că domnul doctor Cîrstoiu a consultat pacienți la Anemona Med în timp ce el era manager al Spitalului Universitar”.

Cătălin Striblea: Ăsta e un conflict de interese. Pentru că e manager.

Răzvan Luțac: „Domnul Cîrstoiu, practic, consulta niște pacienți la Anemona Med, iar acei pacienți plăteau o sumă de bani unor firme care sunt controlate de familia sa”

Răzvan Luțac: „Eu aș zice să citim exact din lege, pentru că e cel mai simplu. Deci, Legea 95/2006 privind reforma în sănătate spune așa: funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu exercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau/ și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activitățiolor în domeniul medical, în aceeași unitate sanitară a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică. Bun, nu este nici în aceeași unitate sanitară, nu este nici o activitate didactică, nici cercetare științifică, nici creație literar-artistică. Domnul Cîrstoiu, practic, consulta niște pacienți la Anemona Med, iar acei pacienți plăteau o sumă de bani unor firme care sunt controlate de familia domnului Cîrstoiu. Adică, banii ajungeau până la urma la soția dânsului. Trebuie să spunem că inclusiv declarațiile de avere nu sunt făcute la comun. Soț plus soție. Iar în cazul ăsta, banii ajungeam la firme care sunt pe numele soției domnului Cîrstoiu”.

Răzvan Luțac: ANI, de patru ani de zile, nu zice nimic de subiect. Noi am încercat să aflăm ce zice, însă răspunsul a fost cumva pe după cireș

Cătălin Striblea: Asta pentru că el nu avea un contract. El lucra nesalarizat acolo. E unul dintre argumentele sale.

Răzvan Luțac: „Da, asta spune dânsul. Că el lucra nesalarizat acolo. Pe de altă parte, noi am arătat patru cazuri de pacienți diferiți care au fost la Anemona Med, consultați de domnul doctor Cîrstoiu și au plătit bani acolo. Bun. Mai departe. Trebuie să spunem că lucrurile astea au fost semnalate încă din 2020 într-un raport al Corpului de Control al prim-ministrului. Însă, până la urmă, Corpul de Control ce face? Dă mai departe. Iar Agenția Națională de Integritate (ANI), de patru ani de zile nu zice nimic de subiect. Noi am încercat să aflăm ce zice Agenția Națională de Integritate, însă răspunsul a fost cumva pe după cireș, pe după gard. Ni s-a spus cumva că este în lucru încă acest dosar, acest caz și nu putem primi informații despre el. Însă în acel raport se arăta clar că doctorul Cîrstoiu apare pe site-ul Anemona Med și, în plus, avea și o listă de prețuri la momentul respectiv. Noi am plusat și am arătat și niște facturi, bonuri fiscale cu sume plătite de pacienți la Anemona Med, inclusiv cu parafa domnului doctor”.

Cătălin Striblea: Dar cât e o consultație acolo? Ce sume trebuiau să plătească pacienții?

Răzvan Luțac:Hai să vedem ultimele bonuri. Pentru că ieri am publicat trei bonuri de la aceeași pacientă. Și avem așa: pe 28 februarie, consultație ortopedie – 275 de lei. Interpretare radiologie – 165 de lei, recoltări de analize restul până la suma totală de 700 de lei. Deci, prima oară a plătit 700 de lei, pe urmă a mai plătit 475 de lei pentru o consultație și extragere fire sutură, iar a treia oară a mai plătit 500 de lei pe o consultație pe o consultație și pe o interpretare radiologie”.

Răzvan Luțac: „Tot ce era o intervenție ușoară era făcută la clinica privată, când era ceva grav, de operație era trimisă la stat”

Cătălin Striblea: Sunt ceva bani, Răzvan, de ce – bănuiesc că pacienta i-a întrebat pe rezidenți, pe oamenii care lucrează acolo – de ce nu poate să facă asta în spitalul de stat sau cum se întâmpla asta?

Răzvan Luțac: „Ideea este că, în momentul în care ești într-o situație de genul ăsta, și asta este foarte important de punctat și la asta cred că trebuie să răspundă și ascultătorii care vor intra în direct, în momentele respective, de cumpănă, în care ai o problemă de sănătate nu te mai gândești dacă să dai sau să nu dai 500 de lei sau 700 de lei, dacă ai bani, dacă nu ai. Probabil te mai împrumuți, dacă ai bani îi plătești. Nu cred că îți stă capul în momentele alea la asta. Pacienta, sigur, a fost la Anemona Med consultată, iar apoi a fost operată la Spitalul Universitar. Ăsta a fost și răspunsul domnului Cîrstoi, spunând: <<eu am făcut traseul invers. Eu am trimis pacientul de la clinică în spital>>. Însă, așa cum ne-a spus această pacientă, tot ce era o intervenție ușoară era făcută la clinica privată, când era ceva grav, de operație era trimisă la stat”.

Răzvan Luțac: Nu este normal ca medicii să se folosească de interacțiunea din spital pentru a redirecționa pacienții către clinici private

Cătălin Striblea: Dacă doctorul Cîrstoiu n-ar fi fost manager al spitalului, dincolo de această încălcare sau această încompatibilitate, dacă era vorba de cazul unui medic obișnuit. Există o încălcare a unor norme în acest moment? Să zicem că era vorba de un alt medic din spitalul respectiv.

Răzvan Luțac: „Da, trebuie să spunem că sunt mai mulți medici din Spitalul Universitar care lucrau la Anemona Med. Dar eu vorbesc de doctorul Cîrstoiu. El manageriază practic acest spital, are o responsabilitate mult mai mare decât un medic obișnuit. Sigur, nici medicul nu este ok să redirecționeze pacienții la o clinică privată. Și, într-adevăr, asta se întâmplă foarte des în România. Probabil am remarcat cu toții zilele astea în comentarii. Lumea spunea: << OK, dar asta se face peste tot>>. Sigur, asta se face peste tot, dar nu este normal. Când te duci la un spital trebuie să fii văzut de medicii de acolo și să urmezi un tratament în spitalele de stat. Nu este normal ca medicii să se folosească de această interacțiune pentru a redirecționa pacienții către anumite clinici private”.

Cătălin Striblea: Mulțumesc, Răzvan Luțac. Întreaga anchetă – cu diverse ramificații – este publicată pe Hotnews. E o anchetă la care lucrează Cătălin Tolontan, Răzvan Luțac, Mirela Neag, Alexandra Nistoroiu și există și o declinare politică astăzi pe Hotnews a lui Cristian Andrei despre acest caz. Ne pune o întrebare reală despre sistemul nostru de sănătate.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Marcel Ciolacu: „Am vorbit cu Nicolae Ciucă. PSD, împreună cu PNL, vor avea în continuare un candidat comun” / Cea mai bună variantă: Robert Negoiță să rămână la sectorul 3 | VIDEO