Confidenţialitate

PSD revine cu ideea taxei de solidaritate, inspirată din legislația Germaniei. Ciolacu îl așteaptă pe Ciucă să-i comunice propunerea | AUDIO

Social-democrații doresc o taxă de solidaritate sau o taxă „pe lux”. Măsura este inspirată din legislația Germaniei. Liderul PSD spune că îl așteaptă pe șeful Guvernului să revină în țară și că va discuta cu Nicolae Ciucă o asemenea propunere.

Ciolacu, despre taxa de solidaritate: Este pe agendă și vom alege varianta cea mai bună

Inspirat de legislația germană, șeful PSD și-ar dori o taxă de solidaritate. Jurnaliștii au insistat să afle ce formă va avea și ce categorii vor fi vizate. Nu e foarte clar.

„Eu am zis, de exemplu, taxa de solidaritate există în Germania. Și nu știu dacă o avem. Este pe agenda de discuții și vom alege varianta cea mai bună. Exact cum este în Germania. Trebuie făcută o raportare între taxe și venituri”, a spus liderul PSD.

S-a format un grup mixt cu reprezentanți ai PNL,PSD și UDMR care ar trebui să stabilească, alături de reprezentații Ministerului Finanțelor, ce se va schimba din Codul Fiscal.

Se vor face simulări inclusiv pentru o eventuală introducere a unei asemenea taxa. Oricum, problema ar urma să fie discutată cu premierul, când revine în țară.

Ciolacu: Nu te poți compara cu Germania

„Nu te poți compara cu Germania care este cel mai dezvoltat stat european imediat la taxe. Trebuie să vezi și să compari. Știți foarte bine că domnul prim-ministru este plecat. Este posibil să avem o discuție și să avem o analiză”, a mai spus Ciolacu.

PSD a mai propus de-a lungul timpului „taxe de solidaritate”, dar nu au fost niciodată aplicate

Periodic, PSD revine cu așa-numitele „taxe de solidaritate”, cu diverse denumiri anunțate în presă, niciodată aplicate.

  • În toamnă, vehiculau un impozit de 1% aplicat companiilor care au o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro pe an, botezat „taxa pe lăcomie”.
  • Guvernarea Tudose anunța o așa-numită „contribuție de solidaritate” ce urma să fie plătită de persoanele cu salarii mari, iar fondurile să ajungă la Sănătate.
  • Sub guvernarea Ponta, PSD anunța că intenţionează să introducă o taxă de solidaritate pentru bugetarii care câştigă peste 1.000 euro lunar.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cum justifică Marcel Ciolacu majorările salariale pentru anumiți bugetari. Liderii coaliției spun că vor face economii din alte părți | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.