Confidenţialitate

Nicolae Ciucă: Ne retragem din Banca Internațională de Colaborare Economică și Banca Internațională de Investiții | AUDIO

Guvernul a adoptat în ședința de de astăzi actele normative prin care România se poate retrage din două bănci ruseşti. Este vorba de Banca Internaţională de Colaborare Economică şi Banca Internaţională de Investiţii, în care România este acționar.

„Am decis să ne retragem din cele două bănci rusești. Este vorba despre Banca Internațională de Colaborare Economică și Banca Internațională de Investiții. Ca atare, prin cele două proiecte de lege asigurăm cadrul legal și în felul acesta ne și îndeplinim obligațiile asumate în conformitate cu deciziile luate la nivelul Uniunii Europene privind sancțiunile adresate Federației Ruse”, a spus premierul României.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Retragerea României din cele 2 bănci rusești vine cu o serie de costuri

Însă, retragerea României din cele 2 bănci rusești va avea și costuri, explică redactorul șef al platformei economice Economedia, Elena Deacu.

Este posibil să fie fie fectate inclusiv câteva fonduri de pensii administrate privat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Ar putea costa România cel puțin 40 de milioane de euro pentru că România participă cu capital social și nu este clar încă dacă România va trebui să renunțe la aceste sume cu care a contribuit. În plus, aceste bănci de investiții au investit sume și în anumite companii din România și în plus există și o expunere a acestor bănci inclusiv spre Bursa de Valori București (BVB), iar fondurile de pensii din România finanțează aceste companii, inclusiv cu banii românilor din pensii”, a explicat Elena Deacu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Dotarea Forțelor Navale ale României „întârzie nepermis de mult, periculos de mult”, atrage atenția un fost comandant | AUDIO