Confidenţialitate

PSD cere MAE suspendarea temporară a exporturilor de cereale din Ucraina pe piața românească, pe modelul Polonia

PSD cere Ministerului Afacerilor Externe să demareze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, așa cum s-a întâmplat în Polonia.

În același timp, PSD afirmă că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina și să asigure tranzitul cerealelor din țara victimă în războiul pornit de Rusia către satele terțe din Uniunea Europeană, dar și către rutele comerciale din Marea Neagră.

Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE

„Dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state. Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană”, transmite PSD.

Ce trebuie să facă statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie

„Totodată, PSD propune ca România să susțină în cadrul „Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER) ca Regulamentul 70/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferențiat la nivelul Uniunii.

Astfel, statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu își pot acoperi necesarul de consum din producția proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru fermierii din statele membre ale UE”, au mai transmis social-democrații într-un comunicat de presă.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Bugetul de stat nu a fost întocmit corect, spune analistul financiar Bogdan Glăvan. „Afost un mic dezmăț” | AUDIO