Confidenţialitate

Bugetul de stat nu a fost întocmit corect, spune analistul financiar Bogdan Glăvan. „Afost un mic dezmăț” | AUDIO

Bugetul de stat nu a fost întocmit corect, de aceea s-a ajuns la un deficit de 20 de miliarde de lei după primele 2 luni ale anului, spune analistul financiar Bogdan Glăvan.

Deficitul pe care acum guvernul încearcă să îl compenseze este și un efect al creșterilor de salarii, al angajărilor și al primelor acordate angajaților din companiile de stat.

Pe scurt, a fost dezmăț la stat, spune Bogdan Glăvan:

„Toate taxele care au fost plătite în ianuarie și februarie au ajuns doar pentru plata pensiilor, atât. Cum este posibil ca după două sau trei luni din an statul să vină să spună trebuie să facem economii de 20 de miliarde de lei? Înseamnă că bugetele n-au fost întocmite corect. Anul trecut s-au mărit salarii, s-au dat sporuri, s-au angajat foarte mulți oameni la stat, s-au dat prime în companiile de stat, inclusiv, culmea ironiei sau a tragediei, în companiile de energie, care au scumpit energia. Acolo, angajații au primit prime pentru că, ce, a crescut productivitatea muncii. Ca să vezi, foarte simplu, mărim facturile cetățenilor, a fost un mic dezmăț”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deși premierul Nicolae Ciucă promite că nu vor exista tăieri de salarii sau oprirea investițiilor în sectorul public, analistul Bogdan Glăvan spune în emisiunea Deșteptarea, de la Europa FM, că în situația dată Guvernul poate tăia doar de la investiții și de la cheltuieli cu bunuri și servicii:

„Există două posibilități: pe termen scurt acest lucru nu se poate face decât prin amânarea unor cheltuieli, ori de und epoți să amâni cheltuieli? De la investiții, de la donânzi nu poți să tai, de la salarii nu poți să tai, deci nu poți să tai de nicăieri în mod oficial. De unde poți tăia în mod oficial? De la investiții și de la cheltuieli cu bunuri și servicii, și asta poți să faci, poți să zici de mâine nu mai merge nimeni cu mașina.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Nu vor fi mișcorate salariile bugetarilor, dă asigurări premierul Ciucă. Miniștrii trebuie să propună alte planuri de economisire | AUDIO