Confidenţialitate

Programul național pentru creșterea natalității, aprobat. Ministrul Familiei: „Se pot înscrie cei căsătoriți, cei necăsătoriți, dar și femeile singure” | AUDIO

Programul național pentru creșterea natalității a fost aprobat de guvern. Urmează să fie stabilite normele metodologice de aplicare, după care cei care își doresc copii și nu îi pot obține pe cale naturală își pot depune dosarele pentru a beneficia de decontarea procedurilor.

Suma maximă care se decontează pentru proceduri

Pentru fiecare procedură desfăşurată într-o unitate sanitară autorizată se decontează maximum 15.000 de lei – 3000 de euro.

În plus, acest ajutor poate fi oferit pentru cel mult trei proceduri în fiecare an, dacă există indicaţia medicilor.

Vârsta femeilor care apelează la acest program a fost extinsă: 20 – 45 de ani

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, spune că a fost extinsa vârstă femeilor care pot apela la acest program, între 20 și 45 de ani. De asemenea, nu se impun condiții legate de clinicile medicale în care se fac procedurile de fertilizare.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea: „Se pot înscrie în acest program cuplurile căsătorite și necăsătorite, dar și femeile singure. Și cei care merg la spitale publice, și cei care merg la clinici private”

„Pot să se înscrie în acest program de decontare paciente care merg la un spital de stat sau care merg la clinici private. Deci nu există o anumită discriminare însemnând unitatea medicală care realizează acea procedură. De asemenea, nu punem o condiție în ceea ce privește căsătoria – cuplurile pot fi căsătorite sau nu și, de asemenea, pot fi și femei singure care doresc să facă o astfel de procedură de fertilizare in vitro și este, iată, începând de azi decontabilă de către guvernul României”, a declarat miercuri Gabriela Firea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gabriela Firea: Mai puțin de 180.000 de copii s-au născut în 2021

Potrivit ministrului Gabriela Firea, anul trecut s-au născut mai puţin de 180.000 de copii, iar în primele 6 luni din acest an natalitatea a scăzut dramatic. Unul din 5 cupluri din țara noastră este infertil.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Fertilizarea in vitro va fi decontată de stat. Gabriela Firea anunță un ajutor de 15.000 lei pentru femeile care apelează la procedură| AUDIO