Confidenţialitate

Programul direcțiilor pentru eliberarea pașapoartelor va fi prelungit, după aglomerația din ultimele zile, anunță Guvernul | AUDIO

Guvernul reacționează după aglomerația format în ultimele zile la serviciile de Pașapoarte. Anunță va lua câteva măsuri menite să reducă aglomerația din birourile care liberează astfel de acte.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Carbunaru, a precizat că programul direcțiilor pentru eliberarea pașapoartelor va fi prelungit. De asemenea, a spus că și numărul angajaților va fi suplimentat:

„Este un drept legal al oricărui cetățean român și pentru a veni în întâmpinarea acestui interes de a obține pașapoarte de călătorie, Ministerul de Interne și-a suplimentat efectivele și programul de lucru, astfel încât să evite pe cât posibil aglomerațiile și să poată emite într-un ritm cât mai aproape de necesitate documentele de călătorie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reamintim că în ultimele zile foarte mulți oameni au solicitat eliberarea unui pașaport, iar acest lucru se suprapune cu războiul declanșat în Ucraina, țară părăsită de peste 1,5 milioane de oameni în ultimele săptămâni.

De exemplu, Serviciul Pașapoarte din Suceava este luat cu asalt de oamenii care doresc să își facă un astfel de document de călătorie. Cele mai multe cereri sunt pentru copiii minori, care nu pot ieși din țară fără pașaport. Solicitanții sunt în mare parte români, care spun că se pregătesc pentru a putea pleca rapid din calea unui eventual război.

De la declanșarea conflictului militar din Ucraina numărul persoanelor care solicită pașaport s-a triplat. Dacă acum două săptămâni erau mai puțin de 200 de cereri pe zi, acum s-a ajuns la 550 de solicitări.

Potrivit reprezentanților Serviciului Pașapoarte Suceava, 60% din cereri sunt pentru copii.

Și la Constanța  sunt cozi uriașe la Serviciul de Pașapoarte. Oameni stau la rând pentru a-și depune actele în vederea obținerii documentului care le permite iesirea din țară. Programările online s-au triplat in ultimele zile, 40% dintre solicitari fiind pentru copii.

Îmod normal, mai mult de 250 de programări online nu erau până de curând, spune seful Serviciului de Pașapoarte Constanța, Adrian Manea. Acum însă „750 de cereri zilnic se primesc la ghișeu. Majoritatea sunt primite în regim de programare online. Atât cât ne permite timpul, preluăm toate persoanele care nu sunt programate și totuși doresc pașaport.”

E aglomerat la Pașapoarte, solicitanții au venit în număr mare la ghișee, în speranța că vor își vor putea depune actele, fără programare. Funcționarii sunt sufocați. Oamenii, nemultumiti.

”Nu mai sunt programări online. Până în mai nu mai e nimic și am zis să așteptăm aici dar nu e nici un ghișeu pentru cei neprogramați. Eu am pașaport. Băiatul. Am găsit un loc de muncă în America”.

„ Păi oamenii, poate le e frică și de război, poate le e frică de mai multe”

Pentru a-i putea rezolva mai repede pe solicitanți, Serviciul Pașapoarte și-a prelungit programul. Lucrează de la ora 8 dimineața la 20,30. Este posibil să aibă deschis și in week-end.

  • Autori: Raul Bambu, Alexandru Neagu, Ghiulfer Predescu

Citește și: Reportaj. Prima zi fără mască i-a găsit pe bucureșteni împărțiți: „O port, sunt protejată” / „E toxică, insomnii, era un stres” | AUDIO