Confidenţialitate

Profesor ASE: „Vom ajunge în OCDE când vom intra în zona Euro, probabil la sfântul așteaptă, cu politicienii pe care-i avem” | AUDIO

România se numără printre cele 6 state admise recent în procesul de aderare la OCDE, Organizația pentru Coooperare și Dezvoltare Economică.

Dacă va deveni membră OCDE, țara noastră se va afla în clubul celor mai dezvoltate economii ale lumii, spune Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București:

„Vom fi mai vizibili, mai atractivi pentru investitorii și creditorii internaționali, având mare nevoie de capital și de expertiza din spatele acestui capital. Pe de altă parte, înseamnă un lucru bun și asupra guvernanței din România. Corsetul cu care vine la pachet OCDE, inclusiv pachetul său de reforme, va disciplina și mai mult actul de guvernare, îl va face mai transparent, îl va face mai verificabil.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România și-a depus încă din 2004 candidatura de aderare la OCDE. Pentru a fi admisă în cadrul organizației, trebuie să îndeplinească mai multe condiții, iar în ultimii ani nu s-au făcut progrese remarcabile, mai spune profesorul Cristian Paun:

„Aderarea la OCDE înseamnă, de fapt, transparență în actul de guvernare, gândiți-vă că noi avem probleme cu a cere unui partid să ne arate pe cheltuiește banul public pe care îl primește de la bugetul de stat și strâmbături din nas din partea politicienilor, că de ce trebuie să facă ei așa ceva, ori, în OCDE astfel de strâmbături din nas nu sunt permise. Și pe mine mă surprinde într-o oarecare măsură această invitație pentru că România nu a făcut salturi importante pe zona birocrației, a libertății economice, pe zona statului de drept, pe zona corupției.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Când va deveni România membru al OSCE? Profesorul Cristian Păun spune că va fi un proces de durată similar cu cel al aderării la Spațiul Schengen sau zona euro:

„Singurul criteriu pe care îl îndeplinim cu brio, în special al PIB-ului și al PIB-ului pe locuitor, dar dacă e să luăm în calcul și celelalte lucruri, pachetul de reforme, schimbările care ar trebui să se întâmple în actul de guvernanță, cred că va fi un proces de durată și mi-e mai degrabă că va sfârși această invitație la fel ca și celelalte de dinainte. Când vom ajunge în OCDE? Cred că răspunsul este similar întrebării când vom intra în zona Euro, probabil la sfântul așteaptă, cu politicienii pe care-i avem.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Florentina Mihăiță

Sursa foto: oecd.org

Citește și: OCDE a identificat mai multe probleme pe care țara noastră trebuie să le rezolve înainte de a adera la organizație | AUDIO