Confidenţialitate

Prețul carburanților, în creștere în întreaga lume. Reducerea producției de petrol a dus la scumpirea barilului

Carburanții se scumpesc din nou, iar creșteri de preț sunt în toată lumea. De vină, spun specialiști, este reducere producției de petrol care a dus la scumpirea barilului. Iar în acest context, în Statele Unitw președintele Joe Biden le-a cerut companiilor americane să crească producția. Astfel, prețul benzine ar urma să scadă.

În România, de la 1 octombrie și până acum, carburanții s-au scumpit cu aproape 40 de bani. Un litru de benzină standard costă acum în medie 6 lei și 88 de bani, iar litrul de motorină standard a ajuns la 8 lei și 34 de bani.

Este o diferență de aproape 1 leu și 50 de bani între benzină și motorină. De reținut: în aceste prețuri este inclusă și compensarea de 50 de bani.

De ce au început să crească prețurile: decizia OPEC +, organizația marilor țări exeportatoare de petrol, de a reduce producția de petrol, care a dus la scumpirea barilului de țiței.

Șefului Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu:

„În momentul când variază prețul materiei prime, prețul internațional al barilului, vedem impactul în prețuri, atât în sus cât și în jos, îl vedem într-o săptămână maxim în două săptămâni. Acum, după decizia OPEC + de a reduce producția, de a anunța o viitoare reducere a producției de combustibil, ați văzut că a fost o anumită creștere a prețului barilului. Deci, din punctul ăsta de vedere ne așteptam (…), o anumită creștere era de așteptat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Statele Unite, liderul de la Casa Albă le-a cerut companiilor americane să crească producția de petrol. Anunțul vine înaintea alegerilor interimare ce vor avea loc pe 8 noiembrie.

Americanii sunt nemulțumiți de prețurile în creștere pentru litrul de benzină. Toodată, Joe Biden a anunţat un plan de a vinde 15 milioane de barili de ţiţei din rezervele strategice ale Statelor Unite şi de a începe refacerea acestora.

Sursa foto: Inquam Photo / Octav Ganea

Citește și: Coșul minim de consum a ajuns la peste 3.200 de lei pentru o persoană singură și 7.100 de lei pentru o familie cu un copil | AUDIO