Confidenţialitate

Premierul Ciucă i-ar fi dat un ultimatum lui Virgil Popescu: Măsuri pentru criza facturilor sau demisia | AUDIO

Ultimatum pentru ministrul Energiei: dacă nu prezintă săptămâna viitoare un set de măsuri pentru criza facturilor la energie care să se aplice după 1 aprilie, ar putea fi dat afară din Guvern. Între timp, vin vești proaste de la Banca Națională: inflația în aprilie ar putea ajuge la 12%. Asta înseamnă produse din ce în ce mai scumpe.

Porivit G4Media, premierul i-a dat ultimatum ministrului Energiei: până săptămâna viitoare să vină cu un set de măsuri valabile din luna aprilie pentru criza facturilor. Dacă nu face acest lucru, ar urma să fie remaniat.

În raportul publicat acum de Banca Națională privind inflația, lucrurile nu sunt încurajatoare: prețurile vor continua să crească până în aprilie, pe fondul costurilor mari la energia electrică și gazele naturale, dar și din cauza carburanților; prețul pentru un litru de motorină sau benzină crește de la o zi la alta.

BNR se aștepată ca inflația în aprilie să ajungă la aproape 12%, urmând să scadă ușor până la finalul anului. În decembrie 2022 estimarea este de 9,6%, în creștere cu aproape aproape 4 procente spre deosebire de estimările anterioare.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spunea recent la Europa FM că este optimist în privința inflației:

Creșterea inflației vine așadar în principal pe fondul scumpirilor din energie, costuri de aproape 7-8 ori mai mari comparativ cu anul trecut.

Dacă autoritățile vor găsi o soluție și pentru perioada de după 1 aprilie, când expiră schema actuală de sprijin, lucrurile s-ar putea stabiliza mai repede, susțin reprezentanții BNR.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Mihai Bucureșteanu

Citește și: Creșterea economiei românești, revizuită în scădere de către Comisia Europeană | AUDIO