Confidenţialitate

Creșterea economiei românești, revizuită în scădere de către Comisia Europeană | AUDIO

Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza privind creșterea economiei românești. Avansul este estimat la 4,2%, față de 5,1 procente, cât prognoza în toamna anului trecut.

În 2023, economia românească ar urma să accelereze uşor la 4,5%.

Toamna trecută, Executivul comunitar prognoza că Produsul Intern Brut al României va înregistra un avans de 7 procente în 2021, urmând ca în anul acesta să încetinească la 5,1% iar în 2023 să ajungă la 5,2%.

Spre finalul anului trecut, avansul s-a calmat însă, din cauza restricţiilor de aprovizionare, a noului val pandemic şi a cresterii puternice a inflaţiei.

În primăvara lui 2022, perspectiva e de creştere moderată, în special în servicii, comerţul cu amănuntul, construcţii şi industrie.

Potrivit Executivului comunitar, consumul privat ar urma să îşi revină în a doua jumătate a acestui an, când sunt aşteptate să fie relaxate restricţiile iar inflaţia să se modereze.

De asemenea, investiţiile ar urma să rămână solide, susţinute fiind de PNRR.

În cazul inflatiei, Comisia Europeană şi-a majorat semnificativ prognoza pentru acest an, de la 4% cât estima în noiembrie, până la 5,3%.

Preţurile vor continua să crească din cauza tarifelor mari la energie. În czul alimentelor, scumpirile vin și pe fondul unor preţuri mai mari şi a ofertei reduse de îngrăşăminte.

Pentru 2023, previziunile Comisiei mizează pe o diminuare a ratei medii anuale a inflaţiei în România până la 2,5%, pe măsură ce preţurile la energie ar urma să se modereze.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Adriana Sârbu

Citește și: Probleme la carburanți și în alte țări din Europa. Mulți șoferi trec granița în alte state pentru a alimenta | AUDIO