Polonia a fost condamnata de CEDO pentru complicitate in cazul inchisorilor secrete ale CIA

Magistrații de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului susțin că autoritățile de la Varșovia au ajutat CIA să transfere ilegal doi suspecți de terorism pe teritoriul Poloniei, unde au fost interogați și torturați.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost sesizată de avocatul unui palestinian și de cel al unui saudit, care în prezent se află în baza americană de la Guantanamo, din Cuba. Amândoi spun că au fost transferați în Polonia, unde în perioada 2002-2003 au fost introgați și torturați, în special prin tehnica simulării înecului.

CEDO a condamnat acum Polonia pentru că a ajutat la punerea în aplicare a programului CIA privind închisorile secrete și pentru că a permis astfel ca anumite persoane să fie supuse unor tratamente contrare convenției europene pentru drepturilor omului.

Statul polonez trebuie să le plătească acum fiecăruia dintre cei doi reclamanți câte 100 de mii de euro, drept despăgubiri morale. Dar hotărârea CEDO nu e definitivă. Autoritățile de la Varșovia au la dispoziție 3 luni să ceară o nouă examinare a dosarului în fața Marii Camere a CEDO.

Primele informații privind închisorile secrete ale CIA au apărut în 2005, în raportul Human Rights Watch. Ulterior, numeroase organizații au dezvăluit că zeci de țări din Europa, Asia și Africa ar fi acordat asistență CIA, după atentatele din 11 septembrie. Inclusiv România a fost acuzată că a pus la dispoziția agenției americane centre de detenție pentru interogarea și torturarea unor presupuși teroriști. Dar autoritățile de la București au negat că România ar fi găzduit închisori secrete ale CIA.