Confidenţialitate

Plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor au fost aprobate de Parlament | AUDIO

După multe săptămâni de dezbateri, plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor au fost aprobate de Parlament. De la 1 noiembrie, facturile românilor la energia electrică și gazele naturale ar urma să scadă, susțin guvernanții. Ajutorul oferit de stat la factură este în funcție de consum.

Prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la maximum 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. Statul ar urma să suporte și o parte din facturi: 2 lei/ kWh (este 0,291) în cazul energiei electrice și cel mult 33% din valoarea prețului gazelor naturale, luând în considerare faptul că trebuie să ne încadrăm într-un anumit consum: cel mult 300 kWh în fiecare lună la energie electrică în cele 5 luni – și 1100 de metri cubi la gazele naturale în total de pe 1 noiembrie – până pe 31 martie.

Facturile ar trebui să vină reduse din luna decembrie pentru consumul din noiembrie.

Clienții nu trebuie să facă nimic pentru că reducerea se va vedea pe factură. Consumatorii vulnerabili cu venituri mici pot cere acum și amânarea plății facturilor, spune ministrul Energiei – Virgil Popescu.

„Se face o solicitare la furnizor și, la rândul lui, furnizorul – dacă consideră necesar – poate să solicite amânarea la plată”, a spus Virgil Popescu.

Legea trebuie promulgată acum de președintele Klaus Iohannis.

Sursa Foto: Pixabay

Citește și: Certificatului verde pentru angajații din instituțiile publice și private, respins de Senat | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.