Confidenţialitate

Certificatul verde pentru angajații din instituțiile publice și private, respins de Senat | AUDIO

Senatorii au respins astăzi proiectul de lege care ar putea impune obligativitatea certificatului verde inclusiv pentru angajați din instituțiile publice și private. Doar 67 de senatori au votat pentru, mai mulți decât cei care au votat împotrivă și s-au abținut, dar insuficient pentru adoptarea unei legi organice, pentru care era nevoie de minimum 69 de voturi pentru.

Actul normativ prevede printre altele, că cine nu prezintă certificat la locul de muncă, poate avea contractul de muncă suspendat pentru 30 de zile și apoi desfacerea lui, dacă nu se vaccinează, nu se testează, din bani proprii sau nu a trecut prin boală. Cei care au contraindicații medicale sunt scutiți de prezentarea certificatului.

Senatul a fost prima Cameră sesizată, așa că legea va merge pentru dezbatere și vot la Camera Deputaților, care este așadar, Cameră decizională, și apoi la președintele țării, dacă va fi cazul, pentru promulgare.

PSD, AUR și senatoarea independentă Diana Șoșoacă au votat împotriva legii care instituie și sancțiuni dure pentru angajatorii care nu respectă legea, respectiv amenzi de până la 100 de mii de lei.

„De câteva zile suntem asaltați de mii și zeci de mii de mesaje. Nu mai avem loc nici pe mail, nici pe telefoane. Trei telefoane am încărcate cu mesaje <<Nu votați, vă implorăm!>>”, a spus Diana Șoșoacă.

„Noaptea trecută mi-a scris o femeie care are patru copii, are cancer, i-a murit cineva în familie și care spune <<Nu pot să fac acest vaccin pentru că am cancer. Nu am bani, sunt sărac să pot să-mi fac testările de fiecare dată la angajator, nu-mi mai rămâne decât să mor>>”, a spus Titus Corlățean de la PSD.

Replici au venit apoi de la senatorii Daniel Fenechiu de la PNL și Lorand Turos, de la UDMR.

„Cazul domniei sale este rezolvat. Sunt exceptate persoanele care au o recomandare medicală în acest sens. Este rezolvată și problema testării, fără să însemne bani pentru persoanele aflate în această situație”, a spus Daniel Fenechiu.

„Interesul poporului și interesul societății este să oprim această pandemie, să salvăm fiecare viață și nu să exploatăm din motive politice acest subiect”, a spus Lorand Turos.

La finalul dezbaterii, senatorul social democrat Florian Bodog, medic în județul Bihor, a atras atenția că legea poate lăsa unele spitale fără mulți angajați.

„În condițiile în care 50% din personalul la Stat nu are certificate, o asemenea lege este absolut iresponsabilă pentru că va distruge aparatul de Stat și unitățile administrativ teritoriale. În spitalul Județean din Oradea, 40% dintre angajați nu au un astfel de certificat verde. Poate pacienții vor fi îngrijiți după această decizie de doctorul Cîțu sau de doamna doctor Turcan”, a spus Bodog.

La final, senatoarea liberală Iuliana Scântei a spus că legea ține cont nu doar ce ce au făcut alte state, în care mortalitatea a scăzut în urma vaccinării masive, ci și de ce a recomandat Comisia de la Veneția:

„Toate guvernele, autoritățile legiutoare delegate pot și trebuie să ia măsuri pentru combaterea pandemiei care pot să vizeze restrângerea unor drepturi și libertăți, dar acestea trebuie să respecte caracterul necesității, proporționalității, să aibă o durată limitată și să fie supusă spre examinare Parlamentelor”, a spus Iuliana Scântei.

Legea va merge acum pentru dezbatere la Camera Deputaților.

Citește și: FDA a aprobat vaccinarea cu Pfizer a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. EMA urmează să analizeze acest ser | AUDIO

Sursa Foto: Inquam Photos / George Călin

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.