Confidenţialitate

Oameni de Milioane: Szabó Jenő, creatorul Dr. Peștișor – VIDEO

Jenő Szabó, creatorul Dr. Peștișor, este omul de milioane al acestei săptămâni. Szabó Jenő s-a antrenat să devină scafandru încă de când era copil. În perioada facultății a avut parte de o întâlnire istorică, una care l-a motivat să continue pe drumul său, cel care avea azi să-l aducă la Europa FM ca om de milioane.

Szabó Jenő a ajuns să se scufunde în Deltă cu renumitul Jean-Yves Cousteau, care i-a făcut cadou propriul costum. Între 1985 şi 2004, Szabó Jenő a obţinut peste 25 de acreditări internaţionale.

Anul trecut însă, unul dintre visurile sale a prins contur, iar rezultatele au fost prezentate în această săptămână, într-o conferință de presă desfășurată la București. Fundația Orange și Asociația Centrul pentru Cercetări Subacvatice au prezentat rezultatele proiectului “Dr. Peștisor – Cercul Părinților”, implementat în perioada mai – decembrie 2019, un program dedicat copiilor cu deficiențe și nevoi speciale din Brașov și Covasna și familiilor acestora.

“Dr. Peștișor – Cercul Părinților” a inclus sesiuni de informare pentru părinți sub îndrumarea unui psihopedagog, cât și ateliere practice de lucru “adult-copil”. Cele două activități au funcționat în paralel cu terapia gratuită multisenzorială oferită copiilor, o combinație de trei terapii emoționale: terapie asistată de animale (crapi koi și carași aurii), meloterapie (terapie prin muzică) și unele elemente ale hidroterapiei.

Proiectul a implicat 1080 de ore de terapie multisenzorială, 120 de părinți, 14 psihoterapeuți, 23 de voluntari și 120 de copii dintre care 80 cu deficiențe ușoare și accentuate și 40 cu deficiențe grave, severe, asociate și profunde (deficiențe de comunicare și TSA, tulburări afective și emoționale, sindrom Down, dificultăți de învățare, dizabilități mintale, paralizii cerebrale, deficiențe în dezvoltarea limbajului etc.).

În timpul sedințelor de terapie, au fost urmăriți parametri precum starea emoțională, motricitatea, atenția auditivă și vizuală, memoria vizuală și auditivă. Dintre efectele pozitive ale terapiei putem aminti ameliorarea simptomelor și apariția de mișcări noi în timpul activităților de imaginație ghidată la copiii cu spasticitate, îmbunătățirea capacității efortului fizic la unii copii cu afecțiuni cardiovasculare, îmbunătățirea echilibrului la majoritatea copiilor, copiii cu autism sau cu dificultăți de integrare s-au deschis mai ușor spre ceilalți.

Proiectul “Dr. Peștișor – Cercul Părinților” a fost realizat cu sprijinul unei finanțări în valoare de 32.000 lei, acordate în cadrul “Susține un ONG”, program anual derulat de Fundația Orange, cu implicarea activă a angajaților Orange România.

Povestea omului de milioane Szabó Jenő, creatorul Dr. Peștișor, într-un interviu cu Toader Păun, la Europa FM: