Confidenţialitate

Oameni de milioane: Edmond Niculușcă, tânărul care salvează memoria Bucureștiului

Edmond Niculușcă, directorul ARCEN, este un tânăr pasionat de București care a transformat orașul prin proiecte culturale. Anul acesta s-au împlinit 10 ani de proiecte ARCEN pentru cultura și patrimoniul orașului.

Omul de milioane din această săptămână s-a implicat în salvarea patrimoniului înca din liceu, când prima salvare a fost chiar locul unde învăța – Școala Centrală – și unde weekendul trecut s-a derulat proiectul #insomniiledistrictului, care a atras peste 3500 de participanți.

În 2018, ARCEN a demarat District 40, un proiect pentru reabilitarea prin cultură a cartierului Icoanei și pentru transformarea lui într-un model de conviețuire urbană. Principiul de la care pleacă este că prin cultură, oamenii redescoperă cum “împreună este un loc”, iar “acasă este o stare de spirit”. Oamenii se activează la nivelul comunității și protejează și dezvoltă un cartier istoric. Acum acest model poate fi preluat și de alte cartiere pentru a crea o coeziune la nivelul comunității și pentru a-și salva identitatea culturală și istorică. District 40 face acest lucru prin mai multe programe culturale și educaționale desfășurate în Cartierul Icoanei, iar săptămâna următoare se completează cu „Antiseismic District”,  un proiect ARCEN, dezvoltat alături de Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, pentru a sprijini comunitatea locală să-și reducă vulnerabilitățile în caz de cutremur.

Omul de milioane Edmond Niculușcă își spune povestea, la Europa FM, într-un interviu cu Toader Păun: