”Insomniile Districtului”, în galeria vitrată și grădina istorică de la Școala Centrală din București

Sâmbătă, 15 iunie, de la orele 21.00 la 3 dimineața, ARCEN lansează seria de evenimente „Insomniile Districtului” în galeria vitrată și grădina istorică de la Școala Centrală din București, locul cel mai central al Districtului 40.

Timp de 6 ore, pe parcursul nopții de 15 spre 16 iunie, Școala Centrală devine o instalație efemeră de artă contemporană dedicată intimității. Cele mai comune obiecte pe care le folosim de-a lungul vieții, străzile pe care trecem zi de zi în anumite perioade precise, locurile pe care le frecventăm, scrisorile, biletele și fotografiile care ne rămân după despărțirea de oamenii pe care i-am iubit, toate devin depozitarele memoriei noastre afective. Suntem locuiți de o geografie interioară în care obiecte, străzi, orașe, mesaje, sunete și lumini devin borne de memorie și de întoarceri într-un timp intim, tot mai inaccesibil și mai estompat. Contactul direct cu obiectele încărcate de semnificații intime pot actualiza interior experiențe și perioade din viața noastră pe care le-am uitat demult.

Pornind de la un text foarte personal scris și rostit de Edmond Niculușcă, experiența de la Școala Centrală nu e o explorare a poveștii lui, ci un pretext de actualizare, pentru fiecare participant la Insomnie, a unor povești intime uitate, o explorare a straturilor memoriei geografiei intime care ne locuiește. Galeria istorică devine desfășurarea în spațiu, prin dialogul dintre textul lui Edmond Niculușcă și viziunea lui Mircea Barac, a multor povești intime care se vor actualiza în noaptea de 15 spre 16 iunie în jurul grădinii istorice de la Școala Centrală. Pe holurile galeriei vitrate vor fi expuse obiecte, bilete, mesaje, texte, un laptop, totul într-un mod care va surprinde și care va fi un parcurs interior pentru fiecare participant în parte.

Grădina istorică va fi scena unui performance muzical de 6 ore, în care o trupă va produce muzică experimentală în acord cu tema intimității și a „grădinii paradis” unde oamenii sunt invitați să facă noapte albă.

Insomniile Districtului sunt o serie de evenimente dedicate artelor vizuale și performative, arhitecturii contemporane și experimentului artistic în spații istorice care devin, timp de o noapte, instalații efemere de artă. | Insomniile Districtului transformă clădiri din cartier în adevărate universuri de insomnie creativă. | Scopul Insomniilor e de a reactiva spații istorice din District 40, valorificându-li-se potențialul istoric și comunitar prin intermediul culturii contemporane.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS