Confidenţialitate

O decizie a ÎCCJ ar putea clasa mii de dosare penale pe motiv de prescripție a faptelor | AUDIO

„Amnistie pentru mii de infractori” asta înseamna hotarârea dată marți de Înalta Curte de Casație și Justiție, referitoare la deciziile CCR din 2018 și 2022 privind prescripția. Hotărârea va duce la încetarea mai multor procese penale în care nu mai funcționează masura care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe.

Redactorul șef de la Adevărul, Liviu Avram, atrage atenția că unii infractori acuzați de corupție vor scăpa nepedepsiți:

„Toată lumea a crezut că decizia CCR din 2018 ține loc de lege iar acum Înalta Curte nu a făcut decât să reafirme ceea ce Curtea Constituțională a spus anul acesta. O vină are deasemenea Parlamentul și Guvernul care, după decizia din 2018, nu au introdus explicit în Codul Penal o prevedere care să se conformeze deciziei CCR. Infractorii scapă, problema este cu mii de dosare (…), toți scapă. Curtea Constituțională, de ani buni, pare să țină doar cu infractorii nu și cu victimele.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Decizia Înaltei Curți va duce la închiderea a mii de dosare penale. Printre beneficiarii deciziei Înaltei Curți se numără Ioana Băsescu și Elena Udrea, acuzate de coruptie.

Citește și: Interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Republica Moldova este legitimă, a decis Comisia de la Veneția