Confidenţialitate

Interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Republica Moldova este legitimă, a decis Comisia de la Veneția

Interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Republica Moldova este legitimă și proporțională. Concluzia aparține Comisiei de la Veneția și vine după ce comuniștii și socialiștii din Parlamentul de la Chișinău au contestat această decizie.

Comisia de la Veneţia a ajuns la concluzia că interzicerea afişării anumitor simboluri utilizate de armate rusă în timpul invaziei în Ucraina, interzicere adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în contextul războiului din ţara vecină, este legală, legitimă și proporţională.

Comisia consideră că este justificată impunerea unei astfel de restricţii a libertăţii de expresie şi că afişarea simbolurilor respective „poate prezenta un pericol imediat asupra securităţii naţionale şi a drepturilor altora, inclusiv a refugiaţilor ucraineni” care au găsit adăpost în Republica Moldova.

Din 20 aprilie, în  Republicii Moldova este interzisă confecţionarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe şi a literelor ‘Z’ şi ‘V’, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Persoanele care încalcă legea riscă amenzi între 250 și 500 de euro, echivalentul în lei moldovenești, pentru persoane fizice, și între 500 și 1.000 de euro, echivalentul în lei moldovenești, pentru persoanele cu funcţii de răspundere.

Zeci de persoane, printre care și fostul președinte Igor Dodon, au fost deja amendate.

Citește și: Sistemul energetic al Republicii Moldova, în stare de alertă. România va livra energie electrică suplimentară | AUDIO

Foto: Shutterstock