Confidenţialitate

Numărul victimelor din Turcia și Siria, ca urmare a cutremurelor de săptămâna trecută, a depășit peste 33.000, anunță ONU

Cel mai recent bilanţ oficial al cutremurelor care au lovit Turcia şi Siria arată că numărul victimelor a depășit peste 33.000, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite. ONU estimează că numărul persoanelor care și-au pierdut viața este mult mai mare însă, peste 50.000. 

Șeful pentru asistență ONU recunoaște că nu s-a reuşit ajutorarea populaţiei din zona de nord-vest a Siriei, controlată de opoziţia aflată din 2011 în război cu armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Operaţiunile de salvare continuă, dar scad tot mai mult şansele de a găsi oameni în viaţă sub dărâmături.

La aproape o săptămână de la cutremurele devastatoare echipele de salvatori au reușit totuși să scoată din ruine câțiva oameni în viață.

O femeie şi un copil au fost scoşi în viaţă de sub dărâmături duminică, la şase zile după cutremurul din Turcia, de o echipă de salvatori din El Salvador. Femeia de 30 de ani și copilul de 5 ani au fost internaţi în spital

Tot duminică, echipa de salvatori din Români a scos un bărbat prins sub ruinele unui bloc de 6 etaje. A fost o misiune  care a durat mai bine 12 ore.

În timp ce Turcia numără decesele iar echipele de salvatori încearcă să recupereze supraviețuitori, au început și anchete privind felul în care au fost construite miile de construcții care s-au prăbușit.

12 persoane din sectorul construcţiilor au fost arestate. Printre cei plasaţi în detenţie se numără un antreprenor care a construit cladiri din Gaziantep, el fiind găsit de poliție în Istanbul.

Între timp, crește riscul unor epidemii pe fondul cutremurelor care au lovit Turcia și Siria, avertiează un medic german.

În multe locuri, sinistrații nu au acces la apă potabilă, la toalete, iar cadavrele prinse încă sub dărâmături pot contamina și sursele de apă deja existente.

Foto: Twitter / Syrian Red Crescent

Citește și: PE: Scandalul de corupție se extinde. Un eurodeputat belgian a fost reţinut vineri dimineaţă. Acesta a rămas fără imunitate parlamentară acum 8 zile | AUDIO