Confidenţialitate

Noua Zeelandă și Australia au trimis aeronave de supraveghere în Tonga. Zona rămâne izolată după cutremur și tsunami | AUDIO

Arhipeleagul Tonga rămâne izolat după erupția puternică a unui vulcan submarin și după un tsunami. Noua Zeelandă și Australia au trimis în zonă aeronave de supraveghere, anunță BBC. Comunicațiile au fost întrerupte și nu sunt cunoscute date despre eventuale victime.

Vulcanul submarin a erupt sâmbătă timp de opt minute și a provocat un tsunami care a inundat statul insular din Pacific și zone de coastă din Japonia, Peru și Statele Unite. Erupția a cauzat valuri de peste un metru care s-au izbit de malurile insulei, transmite BBC.

Încă nu au fost anunțate victime. O femeie originară din Marea Britanie era dată dispărută. Situația este greu de evaluat având în vedere întreruperea comunicațiilor.

Autoritățile din Noua Zeelandă au spus că sunt „pagube semnificative” de-a lungul coastei de vest a insulei principale. Noua Zeelandă și Australia au trimis avioane de supraveghere în Tonga. Anterior, acest lucru nu a fost posibil din cauza norului uriaș de cenușă.

Și Statele Unite au anunțat ajutoare pentru arhipelag.

În Peru, două persoane s-au înecat din cauza valurilor foarte înalte.

Autoritățile din Japonia au recomandat ca 250.000 de persoane să-și părăsească locuințele și să se adăpostească în zone înalte.

De asemenea, în Chile, au fost inundații provocate de tsunami.

Sursa foto: Colaj din fotografii realizate de Tonga Geological Services

Citește și: 19 sportivi români s-au calificat până acum la Jocurile Olimpice de Iarnă din China | AUDIO

Autor: Iorgu Ianuși

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.