Confidenţialitate

Noua Zeelandă: Cererea de găini și cotețe a crescut cu aproape 200%, după ce ouăle au dispărut din multe supermarketuri

În ultimul an, ouăle s-au scumpit în întreaga lume, din cauza gripei aviare și a războiului din Ucraina care a dus la creșterea prețurilor la energie și la hrana pentru animale. În România, prețul unui ou a depășit de mult 1 leu, iar în cazul celor ecologice, costul se apropie de 2 lei bucata. În multe supermarketuri din Noua Zeelandă nu se mai găsesc ouă și tot mai multe persoane au început să-și cumpere găini.

Lipsa de ouă din Noua Zeelandă e cauzată nu doar de gripa aviară care a afectat crescătoriile de păsări, ci și de o nouă lege care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie și care interzice producerea de ouă de la găini crescute în cuști.

Unele supermarketuri le-au impus clienților limite în privința numărului de ouă pe care le pot cumpăra, iar alte magazine au rafturile goale.

Așa că mulți neozeelandezi au decis să-și cumpere găini. Vânzările au explodat pe internet, scrie CNN.

Pe site-urile de specialitate, cererea  de găini, cotețe și alte echipamente pentru îngrijirea păsărilor a crescut cu aproape 200% față de luna trecută.

Proprietarul unei brutării din apropierea orașului Christchurch, citat de CNN, a povestit că a fost nevoit să-și adapteze rețetele de brioșe și alte prăjituri, în vreme ce restaurantele și cafenelele au scos din meniu mai multe preparate pe bază de ouă, inclusiv oferta pentru mic dejun a fost schimbată.

Mulți au profitat de ocazie și au vândut găini la licitație și astfel au obținut un preț dublu pentru acestea.

Foto: Shutterstock

Citește și: Statul vrea să sprijine crescătorii de porci Bazna și Mangalița cu câte 1.200 de lei pe an pentru fiecare scroafă