Confidenţialitate

Nicolae Ciucă, despre veniturile bugetare din 2023: „A fost o greșeală în ceea ce privește estimarea veniturilor, de aceea suntem în situația în care suntem” | AUDIO

Nicolae Ciucă – președintele PNL și fost premier al României – a declarat joi, 16 noiembrie 2023, că estimarea veniturilor în 2023 „a fost o greșeală” și că dacă se repetă aceeași greșeală și în 2024 „ceva nu funcționează”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nicolae Ciucă a spus joi, 16 noiembrie 2023, că guvernul al cărui premier a fost în 2023 – guvern în care ministru de Finanțe a fost Adrian Câciu din partea PSD – a făcut o greșeală în ceea ce privește estimarea veniturilor.

„Urmează să venim cu bugetul și să avem o construcție bugetară pentru anul 2024, așa cum s-a asumat în coaliție, apoi atunci ne trebuie liniște și trebuie să gândim ceea ce trebuie să facem pentru români”, a spus Nicolae Ciucă joi, 16 noiembrie 2023.

Liderul PNL: „A fost o greșeală în ceea ce privește estimarea veniturilor, de aceea suntem în situația în care suntem”

„Este o asumarea a noastră, a tuturor, că nu vom crește taxele și impozitele. Este absolut incorect față de mediul de afaceri să venim cu creșterea taxelor și impozitelor, undeva în prima jumătate sau a doua jumătate a anului”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Cât despre o posibilă reajustare, liderul PNL a spus că: „Dacă am trecut anul acesta printr-o astfel de situație, cred că dacă repetăm greșeala și anul viitor, atunci ceva nu funcționează și nu trebuie să existe o astfel de… A fost o greșeală în ceea ce privește estimarea veniturilor, de aceea suntem în situația în care suntem”.

În momentul în care bugetul a fost aprobat, în perioada guvernării Ciucă, supraestimarea a fost reclamată de USR, Consiliul Fiscal și mai mulți experți în finanțe.

În mai 2023, Lucian Heiuș, șeful ANAF, și-a anunțat demisia după ce Nicolae Ciucă i-a certut demisia din cauza găurii identificate în bugetul țării. Lucian Heiuș a arătat că ANAF a colectat sume mai mari decât în 2022 și arăta că există un deficit de încasări la bugetul statului de aproape 9 miliarde de lei.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Valea Jiului: Încep protestele în mine. „După o viață de muncă în întuneric și după pensie vreți să fim tot în întuneric?” | FOTO