Morfina încurajează răspândirea cancerului

În prezent, morfina este folosită tocmai pentru ameliorarea suferinţelor pacienţilor cu cancer.

Potrivit cercetătorilor americani, morfina favorizează dezvoltarea a noi vase de sânge, care asigură circulaţia oxigenului şi nutrienţilor, dar şi răspăndirea tumorii.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a fi modificat tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, potrivit publicaţiei Cancer Research.

Cercetătorii americani susţin şi că ar fi găsit un medicament care combate efectul nociv al morfinei, fără a afecta însă proprietăţile analgezice ale acesteia.

Un medicament menit să elimine unul dintre efectele adverse ale analgezicelor resimţite de bolnavii de cancer, a primit în aprilie aprobarea de a fi comercializat în SUA. El este utilizat pentru tratarea afecţiunilor intestinale.

Oamenii de ştiinţă americani susţin că morfina promovează dezvoltarea de noi vase de sânge care oferă tumorilor canceroase oxigen şi nutrienţi, două elemente esenţiale creşterii tumorilor.

Dr. Patrick Singleton, de la Universitatea din Chicago a declarat că testele de laborator au relevat nu numai faptul că morfina întăreşte vasele de sânge, dar şi faptul că aceasta pare să uşureze invazia şi răspăndirea cancerului în organism.

Rezultatele studiului au fost prezentate la o reuniune a Asociaţiei Americane pentru Cercetări de Cancer din Boston, cercetătorii susţinând că au găsit deja şi un medicament care să contracareze acest efect.

Medicamentul care poate contracara efectul morfinei este metilnaltrexona sau MNTX, dezvoltată în anii 1980 pentru a preveni constipaţia apărută din cauza morfinei, dar abia recent aprobată în SUA. Se pare că aceasta funcţionează fără să interfereze cu acţiunea de îndepărtare a durerii oferită de morfină.

La şoarecii cu cancer pulmonar, MNTX a inhinbat tumorile de cancer aparente ce promovau efectele morfinei şi au redus răspăndirea cancerului cu 90%.

‘Daca acest lucru se confirmă clinic, am putea schimba modul în care facem anestezia chirurgicală pentru pacienţii cu cancer’, a declarat dr. Singleton, profesor asistent de medicină la Universitatea Medical Center din Chicago, şi autoul principal al cercetării.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe teste înainte de realizarea unor schimbări în tratamentul pacienţilor cu cancer.