Confidenţialitate

Miting de protest în fața Palatului Regal – FOTO

ACTUALIZARE 20:50: Persoanele participante la protestul ”Vrem Europa, nu dictatură” încep să plece, numărul fiind într-o scădere vizibilă.

ACTUALIZARE 20:00: La Ateneul Român a început Ceremonia de deschidere a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Numărul protestarilor este estimat la 500-600 de persoane.

ACTUALIZARE 19:50: Numărul persoanelor a crescut la peste 500 în Piața Palatului, acolo unde se desfășoară protestul ”Vrem Europa, nu dictatură”.

ACTUALIZARE 19:45: Numeroase forțe de ordine sunt detașate pentru ceremonia prin care România marchează oficial preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene. În zona Ateneului Român sunt și mai multe unități de intervenție rapidă în cazul unei amenințări cu substanțe explozive.

ACTUALIZARE 19:30: La protestul ”Vrem Europa, nu dictatură”, reporterul Europa FM Victor Marin s-a întâlnit și cu fostul premier Dacian Cioloș, în prezent președintele partidului PLUS. Acesta consideră că protestul transmite un mesaj pro-european.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ACTUALIZARE 19:15:  În fața Ateneului se pot auzi scandări precum ”Nu vrem să fim conduși de hoți”, PSD, ciuma roșie”, ”Hoții, hoții”.

Câteva sute de persoane s-au adunat cu o oră înainte de începerea ceremoniei prin care România marchează oficial preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene.

La ora 19:00, în apropierea Ateneului Român, trimisul special Europa FM, Victor Marin, estima cel puțin 250-300 de participanți la protest. Cu o seară în urmă organizatorii protestului au anunțat pe Facebook că schimbă locul anunțat inițiat, după o discuție cu autoritățile: ”se schimbă locul de desfășurare a mitingului Vrem Europa, nu dictatură: noul punct de întâlnire, situat tot lângă Piața George Enescu, este în fața Centrului InfoEuropa, lângă statuia equestră a lui Carol I.

Această modificare este rezultatul discuțiilor cu autoritățile, urmare a protocolului de grad 0 care se aplică în cazul evenimentelor oficiale la care participă înalți demnitari și este determinată de măsurile de securitate deosebită pe care forțele de ordine trebuie să le aplice”.

De altfel, liderii europeni au aterizat la București în jurul orei 18:40 și au fost întâmpinați pe traseu de câțiva protestatari cu mesaje în limba engleză în care acuză Guvernul că vrea să dea o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.

Pe bannerele pe care le țineau în mâini în Piața Victoriei se putea citi, în limba engleză, că „73% dintre români spun că sunt afectați de corupție” și „91% dintre români sunt împotriva oricărei forme de grațiere a actelor de corupție”.

Ministerul de Interne anunță că a luat măsuri pentru mitingul  de la Ateneu

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, referindu-se la mitingul anunţat joi de patru organizaţii civice, la Ateneul Român, că s-au luat toate măsurile care se impun pentru păstrarea ordinii publice, iar ministerul pe care îl conduce va colabora cu Serviciul de Protecţie şi Pază – instituţia responsabilă de măsurile de securitate.

“Referitor la protestul de astăzi, responsabil de măsurile de securitate pentru acest eveniment este SPP, iar structurile ministerului vor colabora cu această instituţie conform planului de măsuri stabilit. Nu vreau să comentez în niciun fel decizia celor care vor să organizeze aceste proteste legat de acest eveniment.

Vreau să vă asigur că vom colabora cu SPP şi în felul acesta avem toată disponibilitatea şi am luat toate măsurile care se impun pentru păstrarea ordinii publice.

Nu vreau să înţelegeţi că asta înseamnă o confruntare cu protestatarii. Vrem doar ca acest eveniment foarte important – vizita Colegiului Comisarilor CE – să se desfăşoare fără incidente. (…) Suntem foarte atenţi în aceasta zonă şi toate informaţiile, aşa cum spune protocolul, vor fi direcţionate către instituţia care coordonează această activitate – aceasta fiind SPP”, a declarat Carmen Dan, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Trafic restricționat

Până la ora 23.00 traficul rutier va fi restricționat pe străzile Benjamin Franklin, Constantin Esarcu şi Nicolae Golescu.

De asemenea, traficul rutier şi pietonal va fi restricţionat pe strada Episcopiei, între orele 19.30 – 20.00, şi între orele 21.30 – 21.45 pe Calea Victoriei.

România a preluat președinția Consiliului UE. Ce înseamnă acest lucru?

România exercită începând cu 1 ianuarie 2019, timp de şase luni, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.

Provocările României la președinția Consiliului UE sunt procesul Brexit şi cadrul financiar multianual. România, în calitate de preşedinte al Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019, va asigura, de asemenea, tranziţia la nivel instituţional a Uniunii Europene . E vorba de viitoarea Comisie Europeană şi viitorul Parlament European , în urma alegerilor europarlamentare în mai 2019.

Consiliul Uniunii Europene este instituția care reprezintă guvernele statelor membre ale UE și coordonează politicile blocului comunitar.

Într-un interviu acodat Europa FM, ambasadorul României pe lângă Uniunea Europeană, Luminiţa Odobescu, a explicat care sunt primele evenimente majore ale președinției României din mandatul de șase luni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.