Confidenţialitate

Ceremonia de deschidere a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene – VIDEO LIVE

Pe europafm.ro puteți urmări video în direct ceremonia de deschidere a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

În primul discurs ținut în fața oficialilor, Klaus Iohannis a subliniat că ”Ne propunem să reușim împreună pe parcursul acestor luni să consolidăm unitatea și coeziunea”.

”Sunt sigur că președinția dvs va fi la fel de energică, de românească și de europeană ca muzica lui George Enescu”, a transmis Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, în limba română.

”Aș vrea să fac un apel la toți românii, să apere fundamentele civilizației noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția, cum a apărat Helmuth Duckadam patru penaltiuri la rând. Atunci mi s-a părut imposibil, dar el a reușit”, a spus oficialul european în discursul său susținut integral în limba română.

Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a punctat că ”până acum, rămân mândru că am semnat tratatul de aderare a României”.

Ultimul discurs în cadrul ceremoniei de deschidere a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a fost susținut de Viorica Dăncilă. ”Vreau să le spun partenerilor europeni că românii au fost, sunt și vor rămâne un popor pro-european. Nu văd niciun motiv să ne schimbăm opțiunea pro-europeană”

”Ne dorim să fim parteneri egali și respectați, și iată că azi România se așează la masa la care se discută și se decide viitorul UE. (…) Ne dorim ca România să se bucure de aceleași beneficii pe care le oferă acest grandios proiect al unei Europe puternice și unite”, a transmis premierul României.

După discursuri va avea loc concertul inaugural dedicat preluării Președinției rotative.

Programul artistic va fi asigurat de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state ale Uniunii, respectiv de artişti români de recunoaştere internațională, precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael König, Sorin Coliban și Corul Filarmonicii „George Enescu“. Dirijorul concertului va fi Ion Marin, în timp ce corul este coordonat de Ion Iosif Prunner.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI: intervalul orar 20.00 – 21.30

DISCURSURI OFICIALE:

Președintele României, Klaus Werner Iohannis

Președintele Senatului, Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani

Președintele Consiliului European, Donald Tusk

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Premierul României, Viorica-Vasilica Dăncilă

Va fi asigurată traducere consecutivă (audio disponibil RO/EN/FR).

PROGRAMUL CONCERTULUI:

George Enescu, Rapsodia nr 1 în La major, Op.11

Ludwig van Beethoven, Simfonia a 9-a în Re minor, Op.125, „Odă bucuriei”