Confidenţialitate

Mircea Geoană, despre grupul tactic de la Marea Neagră: Descurajează Federația Rusă în acțiunile agresive din jurul Ucrainei | AUDIO

Mircea Geoană – secretar general adjunct al NATO – s-a aflat azi la baza militară Mihail Kogălniceanu din Constanța, alături de Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și de președintele României, Klaus Iohannis. Europa FM a fost prezentă la evenimentele care au avut loc azi la Constanța, prin intermediul corespondentei Ghiulfer Predescu, și a aflat de la Mircea Geoană de ce este importantă prezența lui Jens Stoltenberg la Mihail Kogălniceanu, dar și ce înseamnă grupul tactic din regiunea Mării Negre. Mircea Geoană a clarificat și că, în momentul de față, nu există discuții NATO cu privire la următorul secretar general al Alianței.

Cât de importantă este prezența secretarului general NATO la Mihail Kogălniceanu?

„Este un mesaj extrem de puternic. Secretarul general este cel care reprezintă Alianța noastră. Prezența dânsului și a echipei noastre de la NATO prezintă o recunoaștere a relevanței strategice excepționale a României în cadrul NATO. Un mesaj către aliații din zona Mării Negre și, în egală măsură, un mesaj de coerență pe întreg Flancul Estic. De aceea, vizita sa azi, prezența militarilor americani, alți militari aliați reprezintă un mesaj de descurajare și apărare foarte puternic, foarte vizibil și un moment de comunicare strategică. Inclusiv pentru publicul românesc, care trebuie să înțeleagă și să știe că suntem la adăpost și că Alianța este aici să asigure siguranța, securitatea și modul de viață democratic al României și al tuturor aliaților”, a spus Mircea Geoană pentru Europa FM.

Sursa foto: Amator / Ghiulfer Predescu

Ce înseamnă grupul tactic al regiunii Mării Negre?

„În această perioadă, în plan bilateral, între țările aliate există suplimentări de prezență militară cu trupe, cu Poliție Aeriană, cu grupuri navale, cu tot ceea ce înseamnă elemente suplimentare de natură să descurajeze Federația Rusă în acțiunile agresive din jurul Ucrainei – în plan bilateral.

Eu vreau să salut prezența contingentului american aici în România pentru că anul acesta sărbătorim 25 de ani de parteneriat strategic între Statele Unite – lansat de președintele Clinton în iulie 1997. Deci este și un element de parteneriat strategic România – SUA foarte important aici. Un semn bilateral. Dar pentru noi ca NATO, ca Alianță, miniștrii Apărării săptămâna viitoare vor avea pe agendă și decizii cu privire la înființarea de noi grupuri de luptă.

NATO are azi patru grupuri de luptă în zona Mării Baltice – în cele trei țări Baltice și Polonia. Am vizitat grupul de luptă NATO din Lituania în urmă cu câteva zile și este într-un fel normal ca și în zona Mării Negre să avem o prezență similară. De aceea așteptăm că miniștrii Apărării să decidă înființarea de noi grupuri de luptă. România este cea care s-a oferit să găzduiască un astfel de grup de lucru. Franța s-a oferit să conducă ca națiune cadru acest grup de lucru și așteptăm ca și alți aliați să contribuie la grupul de luptă din România, care, după decizia politică de săptămâna viitoare, va avea nevoie probabil de câteva luni de zile pentru a lua o formă concretă și a începe să opereze în România”, a explicat Mircea Geoană pentru Europa FM.

Sursa foto: NATO

Din acest grup tactic pentru regiunea Mării Negre ar putea face parte sau ar putea fi invitate și țările partenere din această regiune – Ucraina, Georgia?

„Nu, este un grup de luptă NATO. Vă dau un exemplu: în cele patru grupuri de luptă pe care le avem deja în zona Mării Baltice – și este un element de referință interesant și pentru grupul de luptă din România – avem în acest moment undeva spre 5000 de trupe NATO din 20 de țări NATO diferite, cumulate.

De aceea, ceea ce se va întâmpla în România, foarte probabil, vom avea o dimensiune similară și o contribuție multinațională din țările NATO. Asta nu înseamă că parteneriatul NATO cu Ucraina, cu Georgia, cu Republica Moldova – dintr-o altă perspectivă – nu va continua să fie la fel de important, dar prezența va fi exclusiv formată din țări aliate. Și anticipăm că, pe lângă Franța, vom avea și alte țări aliate care vor contribui cu forțe militare în grupul de luptă găzduit de România”, a explicat Mircea Geoană pentru Europa FM.

Sursa foto: Amator / Ghiulfer Predescu

Cum va fi posibilă prezența constantă navală în Marea Neagră având în vedere că este în vigoare Convenția de la Montreux?

Mircea Geoană: „Aceasta este o realitate juridică și strategică pe care o respectăm și o luăm în calcul. Dacă observați, în ultima perioadă există o intensificare de prezență de nave militare NATO din multe țări NATO în Marea Neagră pe baza unei planificări riguroase, respectând durata maximă a șederii acestora în Marea Neagră…”

Ghiulfer Predescu: De 21 de zile..

Mircea Geoană: „Exact. Și solicitând Turciei, care este țara care controlează aceste strâmtori din zona Bosforului pentru aprobare. Și evident că facem acest lucru; în aceste zile, 6 formațiuni navale de tip desant amfibiu – naval al Federației Ruse – au venit din flota nordului și sunt azi în Marea Neagră către zona Crimeei. Dar ceea ce vom avea ca și grup de lucru va fi o prezență terestră. Este foarte important. Ea va fi completată de Poliția Aeriană – cum este cazul, practic, în fiecare zi – prin rotație, aliații se vor… Vă dau un exemplu: Portugalia face poliție aeriană în Islanda în timp ce vorbim. Deci acesta este un lucru care continuă permanent. Și mai mult decât asta, dacă observați, faptul că portavionul american Harry S. Truman și grupul naval pe care îl conduce, unul din cel mai redutabil la nivel mondial, a fost pus în premieră, după Războiul Rece, sub comanda NATO. Ei sunt în Adriatică. Și din Adriatică poți să aperi aliații din zona Mării Negre. Deci vreau să asigur pe toată lumea că din punct de vedere terestru, aerian și maritim, există un plan extrem de bine pus la punct de descurajare și de apărare”.

Sursa foto: Amator / Ghiulfer Predescu

Credeți că poate fi domnul președinte Iohannis văzut ca un viitor secretar general NATO?

„Noi nu am lansat o astfel de discuție la nivelul NATO. Secretarul general Jens Stoltenberg are o performanță excepțională. Va finaliza mandatul său la 1 octombrie, iar liderii aliați se vor consulta și vor lua o decizie. Deci în clipa de față nu este nicio conversație la NATO cu privire la asta”, a spus Mircea Geoană pentru Europa FM.

„Spațiul public este liber și media este liberă să comenteze, să speculeze, dar la nivelul NATO nu a început o astfel de discuție. Iar decizia va fi luată de aliați prin consens. Și este foarte posibil, ca și în cazul precedent când Jens Stoltenberg i-a succedat secretarului general Rasmussen, ca la Summitul de la Madrid să avem un anunț cu privire la acest lucru. Azi nu există o discuție la nivel de NATO. Secretarul general este în deplinătatea exercițiului său excepțional la cârma NATO și nu avem o astfel de discuție, dar eventual și evident va începe. Dar nu există în acest moment o discuție la nivelul NATO cu privire la succesiune. Avem multă treabă de făcut și nu este momentul pentru această discuție”, a conchis Mircea Geoană.

Vineri, 11 februarie 2022, au sosit în România și militarii americani din cadrul misiunii Task Force Cougar. Aceștia sunt militarii detașați de SUA din Germania pentru o mai bună apărare din zona flancului estic al NATO în contextul tensiunilor de la granița cu Ucraina.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Amator / Ghiulfer Predescu

Citește și: Colonel SUA, la baza din Constanța: „5 soldați americani aici vă face să fiți mai în siguranță. I-ați văzut pe acești bărbați și femei?”

Autor: Ghiulfer Predescu