Confidenţialitate

Mircea Geoană: NATO nu cheamă țările în alianță, ci țările vin către NATO, dar este nevoie de consens | VIDEO

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „Deșteptarea României”, la Europa FM. Unul dintre ascultătorii Europa FM l-a întrebat pe Mircea Geoană care sunt obiectivele NATO și care ar fi răspunsul NATO în fața unei Ucraine care-și dorește aderarea la alianță.

Avem un singur obiectiv. El este strategic, este politic, este moral, este istoric: să protejăm teritoriul și populația țărilor aliate de orice amenințare la adresa securității, stabilității, integrității noastre teritoriale și a suveranității țărilor NATO. Asta este misiunea NATO”, a spus Mircea Geoană.

Cât de mult vrea să se extindă NATO?

„Noi nu am avut niciodată – NATO – și acum vorbesc ca oficial NATO, nu vorbesc ca român – NATO nu s-a dus niciodată să spună că <<Vreau ca Polonia, România sau Țările Baltice sau Ucraina sau Georgia să devină membre NATO>>. Niciodată NATO nu s-a dus către țări. Acele țări, în mod liber și suveran au venit către NATO”, a explicat Mircea Geoană.

Mircea Geoană: NATO nu are și nu a avut o politică și nu va avea o politică expansionistă

„Dacă țări europene, din spațiul Euro-Atlantic, doresc să vină către noi, îndeplinesc condițiile să devină membre ale NATO, este o decizie pe care noi o analizăm și luăm o decizie în consecință. Dar NATO nu are și nu a avut o politică și nu va avea o politică expansionistă în sensul că eu vreau acum să mă duc și să fiu în nu știu ce altă geografie doar pentru că NATO are o astfel de propensitate geografică. Nu. Avem un lucru legat de dorința suverană ca aceste țări să facă parte din NATO”, a explicat Mircea Geoană la Europa FM.

Mircea Geoană, despre aderarea Ucrainei la NATO: Este nevoie de consens ca să accepți. NATO nu are un consens cu privire la aderarea Ucrainei în termen apropiat

„Ceea ce spune NATO și este un lucru care pe noi, pe români, trebuie să ne facă să fim și mai atenți la acest subiect. NATO spune că decizia de a adera la NATO a Ucrainei aparține exclusiv Ucrainei, dacă dorește, și NATO dacă dorește să-i primească. Este nevoie de consens ca să accepți.

NATO în clipa de față nu are consens cu privire la aderarea în termen apropiat a Ucrainei. Acest lucru este cunoscut și de către Federația Rusă. Dar eu să abdic de la principiul că un stat suveran poate să-și propună să meargă către NATO și către Uniunea Europeană și să accept de fapt că un terț stat are drept de veto asupra direcției unui alt stat european – acesta este un lucru pe care nu-l putem accepta. Nu înseamnă că Ucraina iminent devine un membru al NATO. Este un lucru de principiu într-un fel și cred că este un lucru pe care trebuie să-l apărăm”, a explicat Mircea Geoană la Europa FM.

Puteți urmări mai jos întrega emisiune „Deșteptarea României” cu Cătălin Striblea și Mircea Geoană:

Sursa foto: Facebook / Mircea Geoană

Citește și: Mircea Geoană: Acalmia este relativă. Federația Rusă continuă să mobilizeze forțe militare în jurul Ucrainei | VIDEO

Autor: Carmen Zanfir